Velvet Insane: Velvet Insane

Velvet Insane werd in 2013 opgestart en na een eerste ep, ‘Youth On Fire’ (2014), komt de band terug met dit titelloos album. Velvet Insane is een gezelschap opgestart door gitarist Jesper Lindgren en vocalist Jonas Eriksson. Op drums vinden we Tobias Reimbertsson en de bass wordt gehanteerd door Niklas Henriksson. ‘Velvet Insane’ telt tien nummers die je, met wat goede wil, in het hokje classic rock. Al hoor ik eerder veel elementen terug die ik associeer met de folk / rock uit de jaren zestig. Ik denk aan o.a. Bob Dylan, Joan Baez, … Een deel van de nummers (‘Coffee, Jazz And Arts’, ‘Lincoln Road’, ‘Infinity’) konden evengoed op een jaren zestig album staan van deze artiesten. Anderen klinken dan wat krachtiger, maar blijven uitstekende in die stijl passen (‘Nottingman’, ‘My Way Of Life Is You’ bijvoorbeeld). Slechts eenmaal veer ik echt rechtop. Dat is voor het energieke en gedreven ‘King Of The Foolish’. Wie houdt van heel rustig en kalm voortkabbelende, folky rocksongs, kan deze Velvet Insane een kans geven, anderen gaan hier in een wijde boog omheen trekken. Ook in onze huiskamer zal dit album niet veel meer te horen zijn.

Luc Ghyselen (55)

Metalapolis Records MPR 0083

Tracklist: 1. Break Out Of Eden 2. High On Love 3. Help Me 4. Coffee, Jazz and Arts 5. My Way Of Life Is You 6. Nottingman 7. Lincoln Road 8. Infinity 9. King Of The Foolish 10. Six Steps Away