Blodhemn: Mot Ein Evig Ruin

Met ‘Mot Ein Evig Ruin’ is het Noorse Blodhemn toe aan zijn derde full-album. Blodhemn is eigenlijk een band / project van slechts een persoon: Invisus. Voor nieuw werk, in de studio dus, werkt de man alleen, voor live concerten verzamelt hij dan een aantal medestanders om zich heen. Dit nieuwe werkstuk telt acht eigenzinnige opgebouwde black metal tracks. Opener ‘Ruin (Intro)’ zet al meteen de toon: een ritmisch tribal drumpatroon neemt het voortouw en met eigenzinnige tekst in de achtergrond wordt een mysterieuze sfeer gecreëerd. Met ‘Det Gjekk Ein Faen’ start het black metal geweld: een stevig tempo, kracht en energie uitstralend, en rauwe donkere vocalen zijn je deel. Wat spacey aanvoelend gitaarwerk zorgt voor nog een extra accentje. Een heel kort stukje uit een discussie vormt de intro van ‘Døgenikt’ dat al vlug wordt overstemd door woedende agressieve black metal tonen waarmee hij de luisteraar overdondert, waarna het nummer verder gaat aan een stevig tempo met de nodige tempo en ritme wisselingen. Er wordt wat gas terug genomen voor ‘Østfront’, zonder de dreigende kracht te verliezen. Integendeel, deze track straalt woede en agressie uit. Tijdens ‘Nordhavs Speil’ vallen vooral de vele tempo en ritmewisselingen op, alsook een paar stukjes met gesproken woorden. Nog meer variatie krijg je het meer dan acht minuten durende ‘Uante Krefter I Fra Nord’. Van het heel krachtige ‘Dra Te’ Helvete’ kan je een clip vinden op het wereldwijde web: een nummer dat aan een rotvaart wordt afgewerkt met bulderende, bijtende vocalen, kletterende drumpatronen en een heel eigenzinnige break die het nummer bijna in twee gelijke stukken snijdt. Het afsluitende ‘Mot Midnatt’ beukt er al even ongenadig op los als de rest. Al krijgt deze track wel een heel wat rustiger moment mee dat voor extra variatie zorgt. Nog meer van die momenten zou het zwaarder en steviger werk extra kunnen accentueren. Maar Blodhemn (Invisus) timmert met deze ‘Mot Ein Evig Ruin’ gewoon verder aan zijn eigenzinnige rit.

Luc Ghyselen (75)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Ruin (Intro) 2. Det Gjekk Ein Faen 3. Døgenikt 4. Østfront 5. Nordhavs Speil 6. Uante Krefter I Fra Nord 7. Dra Te’ Helvete 8. Mot Midnatt