Hexvessel: All Tree

Dit semi-Fins gezelschap komt uit Finland en brengt rootsmuziek met een donker randje. Als dusdanig zou je verwachten dat ze bij Prophecy Records of Svart onderdak zouden gevonden hebben. Niets is minder waar, want hun vierde album wordt op hun eigen label met verdeling via Century Media uitgebracht. Op het eerste gehoor heeft het nieuwe album totaal geen relatie meer met de roots van de bandleden die in de extremere metalgenres liggen. De bandleden zelf bewijzen aan de hand van uitgekiende songs dat een metalmuzikant niet voor één gat te vangen is. Dit klopt zeker voor Hexvessel als je afgaat op de kwaliteit van de songs. Dit is muziek die geworteld is in een lange traditie gaande van Karelische en Noorse folklore over sixties en seventies folkrock tot hedendaagse rootsmuziek. Teveel namen die als referentie zouden kunnen dienen en die ons eigenlijk wegleiden van de essentie, namelijk de kwaliteit van de songs op dit album. Zet alle oogkleppen af, sluit je ogen en geniet van wat er voorbijkomt en ik ben er zeker van dat je er van zult genieten. Dit is gewoon tijdloze klasse. Om dan toch één naam te noemen: Nick Drake, eerder omwille van de kwaliteit dan de parallellen qua muziekstijl. ‘All Tree’ bevat muziek die je eventjes uit de realiteit haalt en doet wegdromen in een wereld zonder zorgen, kommer en kwel. Blind aanschaffen, als je op zoek bent naar de ideale soundtrack om die kille winteravonden voor het houtvuur extra warmte te bezorgen, of ergens genietend van de eerste lentestralen een soundtrackje wilt om tot rust te komen. Hexvessel did it again. Klein wistjedatje: McNerney speelt ook de eerste viool in Grave Pleasures. Talent komt altijd bovendrijven ongeacht de omstandigheden.

Frederik Blieck (88)

Secret Trees (Century Media)

Tracklist: 1. Blessing 2. Son Of The Sky 3. Old Tree 4. Changeling 5. Ancient Astronaut 6. Visions Of A.O.S. 7. A Sylvan Sign 8. Wilderness Spirit 9. Otherworld Envoy 10. Birthmark 11. Journey To Carnac 12. Liminal Night 13. Closing Circles