Rifftera: Across The Acheron

Rifftera ontstond in 2010, eerste nog als een project naar de ideeën van Janne Hietala (gitaar, vocals), maar al vlug vond hij gelijkgestemden om Rifftera gestalte te geven. Na een paar demo’s, werkte het viertal – naast Janne werd de line-up Rifftera vervolledigt met Jupe Karhu (bass), Antti Pöntinen (keyboards) en Mikko Kuoppamaa (gitaar, vocals) – aan een eerste full-album dat in 2015 op de markt kwam. De drums werden deels geprogrammeerd en deels ingespeeld door sessie muzikant Thomas Tunkkari. En daar de band een sound voor ogen had als Soilwork, kregen ze als bij toeval een steuntje in de rug van Björn Strid die op een nummer te horen is. Intussen is de line-up compleet met toevoeging van drummer Ville Härkönen en is Rifftera met ‘Across The Achelon’ toe aan zijn tweede full-album. Het nieuwe werkstuk telt acht nummers die een mix vormen van thrash metal, melodic death metal en progressive metal. De vocalen worden verzorgd beide gitaristen: Mikko staat in voor de cleane stem, Janne gaat voor de harsh vocals en screams. Een mooie wisselwerking die voor variatie en goede momenten zorgt. Muzikaal zit het ook goed, al worden de nummers naar mijn smaak te lang uitgesponnen en na een tijdje verslapt de aandacht toch wel. Voor de rest levert Rifftera met ‘Across the Achelon’ een goed album af zonder echte uitschuivers, maar ook zonder nummers die er echt bovenuit steken. En misschien zal daar net het schoentje knellen om echt te gaan opvallen tussen de vele releases die om je aandacht schreeuwen. Niet slecht dus, maar zeker ook niet super.

Luc Ghyselen (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. Burning Paradise 2. Two Sides Of The Story 3. Eye Of The Storm 4. Cutthroat Game 5. Cry Wolf 6. Warmonger 7. Deep Waters 8. Across The Acheron