Festerday: Iihtallan

Een paar maanden terug waren we nogal onder de indruk van de ep ‘Cadaveric Viriginity’ van het Finse Festerday, en kijk, nu is vijftal er al terug met het allereerste full-album uit hun carrière. Festerday werd in 1989 opgestart en zorgde al vlug voor drie demo’s die hun voorliefde voor traditional death metal mooi aantoonden. En hoewel die demo’s heel wat stof deden opwaaien, werd de band opgedoekt in 1993. Maar in 2013 herrees Festerday en de drie demo’s werden samen gebundeld op een schijf : ‘… The Four Stages Of Decomposition …’ (2015). Sindsdien zorgde het gezelschap voor nieuw werk middels splits en ep’s en nu dus eindelijk een eerste full-album. En het mag gezegd worden: de uitstekende lijn die het gezelschap uit tekende tijdens de laatste ep, wordt hier mooi verder gezet middels zestien tracks. Death metal blijft bestanddeel nummer een van hun sound, maar invloeden uit black metal worden niet geschuwd. Dit zorgt uiteindelijk voor een best gevarieerd schijfje met razende schuimbekkende mokerslagen en korte uppercuts die je op het einde van de rit volledig tegen de grond hebben gewerkt. Het vijftal zorgt voor een enorm gedreven beukend geluid met immens denderende drumpatronen en pulserende basslijnen. De riffs zijn machtig en zorgen voor een duister en dreigend geheel. En de grauwe, brutale vocalen passen perfect bij het brute geweld die de muziek uitstraalt. Meer moet dit echt zijn om van een uiterst geslaagd schijfje in het genre te spreken. Death metal fanaten kunnen deze ‘Iihtallan’ van Festerday blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (82)

Underground Activists / Season Of Mist

Tracklist: 1. Intro – The Last Night Of The Earth 2. Edible Excrement 3. Tongues For Rotten Kisses 4. Kill Your Truth 5. Control Not Your Soul 6. Dreaming For The Dead 7. Vomiting Pestilence 8. Flowers Of Bones 9. Flowers Of Stone 10. Into The Void 11. Constructive Decomposition 12. Gravelove 13. The Human Race Disgrace 14. Your Saliva My Vagina 15. Let Me Entertain Your Entrails 16. Let Me Entertain Your Entrails (bonus track)