Fenrir: Legends Of The Grail

Het Franse Fenrir is een female fronted folk metal band die toch een apart plaatsje lijkt in te palmen in het muzikale landschap. Erg productief kan je het gezelschap niet noemen daar de band, die in 2006 werd opgestart, eerder slechts twee ep’s en een debuut op de markt bracht. En het meest recente werk van Fenrir, het full-album ‘Echoes Of The Wolf’, dateert ook reeds van 2012. ‘Legends Of The Grail’ focust op de legendes van Koning Arthur en zijn “ridders van de ronde tafel”. Tot hier niets nieuws onder de zon. Maar het is vooral muzikaal dat de band wat apart oogt. Terwijl de meeste folk metal bands gewoonweg folk en metal samenbundelen, bouwt Fenrir zijn nummers eerder op aan de hand van stevige op metal gebaseerde stukken die ze afwisselen met stukken akoestische folk waarin vooral violen en fluit de bovenhand lijken te voeren. Niet dat er geen momenten zijn waarin beide genres samensmelten, maar het is toch opvallend. Verder vallen de mooie heldere vocalen op die eerder in folkkringen thuis horen dan in metal kringen. Let op: het geheel komt wel goed en eerlijk over. Soms worden de vrouwelijke vocalen passend aangevuld met mannelijke background vocalen en zelfs met screams. Daar ze ook twee nummers brengen in oud Frans, daarbij citerend van teksten uit middeleeuwse manuscripten, zorgt ervoor dat Fenrir nog een extra streepje voor authenticiteit meekrijgt. En zonder dit als absolute top te beschouwen, zijn we toch voldoende gecharmeerd door Fenrir om deze ‘Legends Of The Grail’ aan te raden aan liefhebbers van folk metal.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. A Legend Begins 2. A Red Sun Rises 3. Camelot 4. Sir Gawain And The Green Knight 5. Conquest Of Britain 6. The Fisher King 7. Brocéliande 8. The Son Of Pendragon 9. La Dame Du Lac 10. Morgane 11. Mordred 12. Mists Of Avalon