Wheel: Moving Backwards

Eens een stevige brok progrock gecombineerd met wat grunge: daar ben ik zeker niet vies van. En Wheel past perfect in dit plaatje. Deze recente band werd opgericht door de Brit James Lascelles die op schitterende wijze de zang verzorgt. De man laat zich omringen door Drie Finnen. Misschien een vreemde maar zeer geslaagde combinatie. ‘Vultures’ is een kort maar krachtig openingsnummer waar je als snel de invloeden van Karnivool hoort (trouwens één van de favoriete bands van James). Bij het beluisteren van het tweede nummer, het tien minuten durende ‘Wheel’, denk je dat je een nummer van Tool aan het beluisteren bent. Het drumwerk is hier van hetzelfde hoog niveau, de ritmes idem. Het volgende nummer, ‘Tyrant’, duurt eveneens tien minuten: een prima nummer met enorme tempowisselingen en schitterend gitaarspel. In ‘Up The Chain’ horen we een erg strakke riff, die het ganse nummer doorspekt met alweer drums van het hoogste niveau: technisch perfect. Afsluiten doen we met het negen minuten durende ‘Lacking’. Opnieuw een beresterk nummer met dezelfde ingrediënten: strakke riffs, geniale percussie en een bij wijlen zeer pittig tempo. ‘Moving Backwards’ is een debuutalbum wat kan tellen. Wheel brengt stevige progrock van de bovenste plank: rasartiesten, goeie songwriters, prima productie: dit is gewoon topklasse. Wheel is te zien op het Prognosis Festival te Eindhoven op 22 en 23 maart.

Bart Verlinde (90)

Odyssey Music Network

Tracklist: 1. Vultures 2. Wheel 3. Tyrant 4. Up The Chain 5. Skeletons 6. Where The Pieces Lie 7. Lacking