We Are The Catalyst: Ephemeral

Derde album voor dit Zweeds gezelschap, voorheen opererend onder de naam One Without. Met metal heeft We Are The Catalyst eigenlijk niet zoveel uitstaans, want de sound van dit viertal leunt aan bij gepolijste alternatieve rock. Wat meteen opvalt is de stem van Cat Fey: een timbre dat doet denken aan Dolores O’Riordan zaliger ergens. Dit is meteen de grootste troef van de band, want de songs op ‘Ephemereal’ getuigen niet van de grootste originaliteit. Wel is het zo dat alles goed ineen steekt en prima geproduceerd is. Dat is op zijn minst ook al een verwezenlijking Wat ik mis is een beetje een spanningsveld. Anders gezegd het klinkt allemaal braafjes … en voorspelbaar. Twaalf nummers ver heb ik geen wow en geen geeuw ervaren. Dat is het dan. Bedankt We Are The Catalyst. Volgende keer graag wat meer scherpe kantjes, spanning, inventiviteit A.U.B. Of neem een voorbeeld aan Forever Still, Eleine, Follow The Cipher: daar lukt het wel.

Frederik Blieck (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Over Pale Waters 2. Alone Aginst The World 3. Predators 4. Where The Mountain Stands 5. Coming Home 6. The Code 7. Innan Allt Falller 8. Breathing Black 9. In Shadows 10. Without You 11. The Broken 12. Dust