Viana: Forever Free

Stefano Viana is een van de vele gitaristen die de touwtjes in handen genomen heeft om een band rond zich te vormen en energiek gitaar gedreven muziek te maken. Samen met Francesco Marras verzorgt hij het gitaarwerk. Bryan Cole, die we kennen van Giant, Steelcity, Marc Scherer en Jennifer Batton “Battlezone”, neemt de vocalen voor zijn rekening. Verder vinden we Anna Portalupi (Hardline, Terry Brock) op bas, Adam Ernst op drum en Pasquale India op keyboard. Deze ‘Forever Free’ is intussen hun tweede werk. Wat een melodieuze rockende start. Met ‘Forever Free’ zitten we direct op de eerste rij. Het nummer voelt meteen goed. Goed ritme, goed gitaarwerk van gastmuzikant John Roth (Winger, Starship) met opmerkelijke solo, knappe vocalen, kortom, zo horen we het graag. Kwestie van dat nu te kunnen volhouden. En dat doen ze. ‘In The Name Of Love’ begint alvast veelbelovend en kan dit gevoel nog overtreffen in het tweede deel van het nummer als alle andere muzikanten ook op volle kracht hun steentje bijdragen. Ook ‘Heart Of Stone’, het iets rustigere ‘We Can’t Choose’ en ‘Who Do You Think You Are’ gaan zo verder. Dit gezelschap slaagt erin om in elk nummer net dat extra beetje plezier te stoppen dat hen van de rest weet te onderscheiden. De nummers kennen gitaarwerk om je vingers af te likken. ‘Live Free Or Die’ kent ook een dergelijk arrangement waar melodie erg hoog in het vaandel gedragen wordt. Het catchy nummer is ten opzichte van het vrij hoog niveau nog net iets beter. De ballad ‘Do You Remember’, met backingvocals van Terry Brock en gitaarsolo van John, raakt even de gevoeligste snaren dankzij het krachtige vocaal meesterwerk van Bryan. En opnieuw gaan we volledig los op ‘Friday Night’, ‘I Wanna Tell You’ en de afsluiter ‘We Will Never Say Goodbye’. De knipoog naar de eighties rock zit zo goed en wellicht is dat net de onderliggende benadering die ik zo goed eraan vind. De opnames werden opgenomen in de studio zoals in “de goede oude dagen” en wellicht is dat ook de reden waardoor die vibe er goed in zit. Het klinkt ook mooi gedoseerd en wetende dat de mix en mastering in de handen van Alessandro Del Vecchio liggen, is dat eigenlijk meer een standaard dan een uitzondering geworden. Die man betrap je bijna op elk AOR / melodic rock gericht album voor de ene of andere medewerking. We krijgen tien erg sterke nummers, die je een drie kwartier laten genieten. Grote aanrader!

Rocking Klingon (85)

Escape Music ESM 326

Tracklist: 1. Forever Free 2. In The Name Of Love 3. Heart Of Stone 4. We Can’t Choose 5. Who Do You Think You Are 6. Live Free Or Die 7. Do You Remember 8. Friday Night 9. I Wanna Tell You 10. We Will Never Say Goodbye