Lord Divine: Facing Chaos

Lord Divine is een band uit het Argentijnse Rosario dat met ‘Facing Chaos’ zijn vijfde full-album op de markt brengt. Het zestal – Diego Valdez (vocals, en je misschien bekend van Iron Mask), Hugo Galli (gotaar), Manu López (gitaar), Diego Palma (keyboards), Andrés Berenguer (bass) en Dalmys Delbueno (drums) – doet het zeker niet onaardig in eigen land, maar is in onze contreien een heel stuk minder bekend. Of daar echt veel verandering in zal komen met dit ‘Facing Chaos’ is voorlopig nog koffiedik kijken. Het nieuwste werkstuk van de heren telt elf tracks die een mix vormen van power metal en progressive metal. Misschien kan je Lord Divine het best vergelijken met Symphony X, al ben ik er persoonlijk niet zo voor te vinden om bands met elkaar te gaan vergelijken. Het album trapt, zoals zo goed als elk album in het (sub)genre, af met een bombastische intro die zo goed als instrumentaal is (enkel koorzang is te horen, maar dat heeft niets te maken met de eigenlijk sound van de band): ‘Overture (Dies Irae)’. Het is pas vanaf ‘Reborn’ dat Lord Divine zijn ware gezicht laat zien. Krachtige, maar toch melodieuze power metal met progressieve invloeden, zijn dan je deel. Dat betekent meteen dat de muzikanten hun instrumenten duidelijk goed beheersen en zorgen voor tal van tempo en ritmewisselingen. En dan zijn er ook nog de krachtige en stevige vocalen van Diego Valdez die me soms wat doen aan Ronnie James Dio zaliger. Elf nummers lang weet Lord Divine je te boeien met vooral heel intens en knap gitaarwerk, mooie interventies op keyboards, mooie drumpatronen en pulserende basslijnen. De nummers zijn allen stuk voor stuk goed opgebouwd en gearrangeerd, zodat eigenlijk alles aanwezig is om uit de schaduw van “grotere” bands te treden. Tijdens het gedreven en energieke ‘The Darkest Light’ maakt ook nog Mark Boals zijn opwachting en tijdens ‘Divided’ mag ook nog gitarist Julian Barrett een duit in het zakje komen doen. Of die twee gasten écht voor een meerwaarde zorgen, laat ik hier in het midden. In ieder geval zorgt Lord Divine met deze ‘Facing Chaos’ voor een knap genre gebonden album.

Luc Ghyselen (78)

Fighter Records

Tracklist: 1. Overture (Dies Irae) 2. Reborn 3. I Am 4. Into My World 5. Beginning Of The End 6. The Darkest Light 7. Light Through Darkness 8. Divided 9. Be Afraid 10. Follow The Signs 11. The Rage On Me