One Step Beyond: In The Shadow Of The Beast

Als men me luid toeroept “One Step Beyond” denk ik in de eerste plaats aan een nummer van de Britse ska-band Madness. Vanaf nu zal daar verandering in komen, want ik leerde nu ook deze One Step Beyond kennen, een Australisch gezelschap dat sinds 1997 zijn eigenzinnig brouwsel van experimental extreme death metal op de wereld loslaat. De band werd opgestart door “Mad” Matt Spencer (bass, vocals, drum programming) en Jeremy Lamas (gitaar). Al vlug kreeg dit duo extra steun van vocalist Justin Wood. Matt ‘Rufus” Davies (gitaar) kwam het trio versterken en men kon de baan op met ook nog Conny Petersson (drums). Helaas stierf korte tijd later Jeremy Lamas en verliet Matt Davies ook al vlug het gezelschap, wat ervoor zorgde dat het een komen en gaan is van medestanders. Op ‘In The Shadow Of The Beast’ – het vierde full-album reeds, maar het eerste dat je dienaar te horen krijgt – hoor je slechts “Mad” Matt Spencer (bass, vocals, drum programming) en Justin Wood (vocals). Negen tracks worden er door gejaagd in een tijdspanne van nog geen veertig minuten. En daar ben ik best blij mee, want veel meer kan ik echt niet verdragen: dit springt alle kanten op: van heel melodieuze fragmenten (die zijn wel overduidelijk in de minderheid) over brutale krachtpatserijen tot agressieve momenten die niet zouden misstaan bij een deathcore of grind gezelschap. Voeg daar krijsende, schreeuwende en tierende vocalen aan toe en je komt in de buurt van wat One Step Beyond op de wereld los laat. Ik ga maar heel eerlijk zijn: dit is OK voor een nummer, maar daarna wil ik iets horen waar ik meer voeling mee heb. En ook de volgende dag mag er weer een van de nummers over me heen denderen om dan opnieuw plaats te ruimen voor iets anders. Nee, One Step Beyond kan me met deze ‘In The Shadow Of The Beast’ helemaal niet bekoren, maar ik ben er wel van overtuigd dat er toch een bepaald publiek moet voor te vinden zijn (anders kan je geen vier full-albums gaan afleveren).

Luc Ghyselen (50)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. In The Shadow Of The Beast 2. The Streetcleaner 3. Enlightenment 4. Shadow Warriors 5. The Sentinel 6. Atombender 7. Pitch Black Within 8. Another World 9. Isolde