Eluveitie: Slania – 10 years (re-release)

Tien jaar zijn voorbijgegaan sinds de originele release van ‘Slania’, het tweede full-album van het Zwitserse Eluveitie die hiermee een schitterend album neerzette met een bijna perfecte mix van melodic death metal en folk. Het zou, achteraf gezien, hét doorbraak album zijn van het gezelschap rond mastermind Chrigel Glanzmann. Eluveitie werd in 2002 opgestart, een zes tracks tellende ep (‘Vên’ (2004)) en een veelbelovend debuutalbum (‘Spirit’ (2006)) zagen het levenslicht vooraleer de band uitpakte met ‘Slania’, een dertien tracks tellend meesterwerkje voor de liefhebbers van het (sub)genre. Deze tracks hebben heden ten dage nog niets van hun kracht en begeestering verloren. Nog steeds kunnen we immers intens genieten van de stevige krachtige melodic death metal sound waar de band vakkundig folk door mixt aan de hand van o.a. draailier, allerhande fluiten, mandoline, Keltische harp, doedelzak, … Het zorgt voor een enorm aanstekelijk en bij momenten opzwepend geheel waarbij stil zitten of stil staan zo goed als onmogelijk is. De dertien tracks die het originele album uit maakten, worden op deze editie aangevuld met vijf demo’s versies van nummers die uiteindelijk het album haalden en een interview met het gezelschap. Liefhebbers van het (sub)genre en zeker van de band zelf die de originele versie nog niet in huis hebben, weten wat hen te doen staat: als de gesmeerde richting platenboer! Meteen een mooi tussendoortje in afwachting van het nieuwe album van Eluveitie dat ergens volgend jaar op de markt zou moeten komen.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Samon 2. Primordial Breath 3. Inis Mona 4. Grey Sublime Archon 5. Anagantios 6. Bloodstained Ground 7. The Somber Lay 8. Slanias Song 9. Giamonios 10. Tarvos 11. Calling The Rain 12. Elembivos 13. Samon (Acoustic Version) 14. Interview With Slania 15. Samon (Demo) 16. Primordial Breath 17. Inis Mona (Demo) 18. Bloodstained Ground (Demo) 19. Tarvos (Demo)