Twilight: Monument To Time End

Het Amerikaanse black metal collectief Twilight ontstond in 2004 en zorgde, tussen de opstart en het gooien van de handdoek (2014), voor drie full-albums waarvan ‘Monument To Time End’, dat in 2010 voor het eerst op de markt verscheen, het tweede is. Twilight werd door heel wat liefhebbers van het genre ook beschouwd als een “supergroep” want zowat iedereen in de line-up had reeds naam en faam gemaakt bij andere gezelschappen. ‘Monument To Time End’ telde origineel negen nummers die samen goed waren voor bijna een vol uur beklijvende, dreigende black metal furie. Opvallend is ook het feit dat er voor dit werk meer liefst vier gitaristen aan bod komen zodat er heel wat gitaargeweld te horen is naast drums, bass, keyboards en een paar speciale effecten (een band als Nachtmystium was zeker een voorbeeld – kan het anders met ook Blake Judd in de rangen?). Ook vocaal tapte het gezelschap uit verschillende stemmen, want naast de lead vocals (Imperial), hoor je ook nog vocalen van Blake Judd en Aaron Turner. Nu zorgt Prophecy Productions voor de heruitgave van dit toch wel heel sterke album aangevuld met drie extra tracks. Track na track weet Twilight te begeesteren en je mee te sleuren in hun intense muzikale wereld zonder ook maar enig moment van verslapping. De drie extra nummers zijn live opnames en laten je een band horen die nog intenser en dieper graaft dan wat de heren reeds presteerden op studio-albums. Zo is ‘The Road South’ een immens gedreven en energieke uppercut, ‘Weathered Flames’ een intense diep in ziel kervend brokje metal en afsluiter ‘The House Of Cards (Built Upon A Burning Bridge)’ hakt er intens en beklijvend in. Liefhebbers van black metal die, om welke reden dan ook, deze ‘Monument To Time End’ nog niet in huis hebben, hebben nu dus geen enkele reden meer om nu niet overstag te gaan. Twilight zorgde met dit album voor een diepgravend, furieus stuk black metal die je niet kan negeren!

Luc Ghyselen (85)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. The Cryptic Ascension 2. Fall Behind Eternity 3. 8,000 Years 4. Red Fields 5. Convulsions In Wells Of Fever 6. Decaying Observer 7. The Catastrophe Exhibition 8. Negative Signal Omega 9. The Road South 10. Weathered Flames 10. The House Of Cards (Built On A Burning Bridge)