Lacuna Coil: The 119 Show – Live In London

Het Italiaanse Lacuna Coil werd in 1994 opgestart als Sleep Of Right om een jaartje later de naam te wijzigen tot Ethereal. In 1997 werd de naam opnieuw gewijzigd tot het huidige Lacuna Coil, zodat de band twintig levensjaren kent, een periode die overbrugt werd door o.a. zestien jaar lang met dezelfde line-up de baan op te trekken! Niet enkel de line-up wijzigde in de loop van die jaren, ook muzikaal wijzigde de band zijn koers. In de beginperiode kon je Lacuna Coil gemakkelijk in het vakje gothic rock / gothic metal onderbrengen. Daarna slopen elementen groove metal en zelfs nu-metal in hun sound en tegenwoordig mag je de band klasseren in het vakje alternative rock / alternative metal. Al deze stijlen komen aan bod op deze zevenentwintig tracks tellende 2cd / dvd / blu-ray, daar de setlist bestaat uit nummers die hun hele carrière belichten. Wij ontvingen de 2cd versie om ons oordeel te geven en muzikaal klinkt Lacuna Coil als een uiterst gesmeerde machine: Ryan Folden (drums) mept er stevig op los, Marco Coti Zelati’s basslijnen staan als een huis, het gitaarwerk van Diego Cavallotti en de ondersteunende keyboardpatronen zorgen voor de rest van het stevig en mooie muzikale kader waarin de stemmen van Andrea Ferro (krachtig, stoer en lichtjes rauw) en Crsitina Scabbia (loepzuiver, hemels en krachtig) kunnen schitteren. We worden meegevoerd op een schitterende reis doorheen het muzikale spectrum dat Lacuna Coil in deze twintig jaar heeft uitgetekend. We gaan er niet omheen draaien: we waren er eigenlijk graag bij geweest in de 02 Forum Kentish Town te Londen op 19 januari, want wie meer dan twee uur lang kan boeien op een 2cd, heeft heel veel in huis en getuige het applaus en de ambiance tussen de nummers in, zal het wel dik in orde geweest zijn die avond. We kunnen dan ook besluiten dat deze ‘The 119 Show – Live In London’ een schitterende aanvulling is op de discografie van Lacuna Coil die in geen enekele collectie van de fans mag ontbreken. Zoals eerder gemeld: wij moeten het doen met de cd’s voor deze review, terwijl het geheel met de beelden erbij nog een stuk indrukwekkender en schitterender zal zijn. Aan u de keuze voor welke uitgave je kiest.

Luc Ghyselen (82)

Century Media

Tracklist: CD 1: 1. Intro 2. A Current Obsession 3. 1.19 4. My Wings 5. End Of Time 6. Blood, Tears, Dust 7. Swamped 8. The Army Inside 9. Veins Of Glass 10. One Cold Day 11. The House Of Shame 12. When A Dead Man Walks 13. Tight Rope 14. Soul Into Hades 15. Hyperfast / CD 2: 16. I Like It 17. Heaven’s A Lie 18. Senzafine 19. Closer 20. Comalies 21. Our Truth 22. Intermezzo 23. Falling 24. Wide Awake 25. I Forgive (But I Won’t Forget Your Name) 26. Enjoy The Silence 27. Nothing Stands In Our Way