The Difference: Insignificant

Het Oost-Vlaamse The Difference timmert reeds geruime tijd aan een muzikale carrière en nu lijkt de band echt een stap hogerop te mogen ambiëren. De concerten van de heren laten een gedreven en energieke band zien en met hun nieuwe album, ‘Insignificant’, onder de arm mogen ze gerust naast een pak buitenlandse waarden staan. The Difference in een bepaald muzikaal hokje drummen is bijna onbegonnen werk. Ze brengen een mix van melodic heavy metal, doom, death metal en progressive metal die ze samenbundelen tot een geheel. Op ‘Insignificant’ zorgt dit voor tien knap opgebouwde songs die ervoor zorgen dat je aandacht nergens verslapt dankzij knappe tempo en ritmewisselingen en de vele afwisselingen die in elke song opnieuw opduiken. Een uiterst gedreven en energiek klinkende ritmesectie zorgt voor een betrouwbare en heel solide basis, de riffs klinken krachtig en het gitaarwerk is echt wel dik in orde met heel knappe melodieuze solo’s als kers op de taart. Voeg daar heel krachtige vocalen aan toe, die heel af en toe wat aan Bruce Dickinson doen denken, en je verkrijgt een pak ingrediënten om van een heel sterk album te spreken. En dat is precies wat The Difference hier neerzet: tien nummers die stuk voor stuk een plaatsje mogen opeisen op albums van meer gereputeerde bands. Track na track weet het vijftal van The Difference te overtuigen. Of het nu de knallende met death metal elementen opgesmukte opener ‘The Hunger (While We Breathe, We Hope) is, of het energieke gedreven ‘Children Of The North’, het stevige en krachtig uit de speakers knallende ‘Enter My World (Warchild)’ of het schitterend opgebouwde ‘Dead Man Walking’ (waarin doom elementen net iets meer op voorgrond komen), of het machtige ‘Inside The Labyrinth’, telkens opnieuw weet The Difference ons te verbazen. Het zou ons dan ook absoluut niet verbazen mocht The Difference dankzij dit album een pak interessante aanbiedingen krijgen van mooie binnen– en buitenlandse festivals. Het is hen in ieder geval van harte gegund!

Luc Ghyselen (88)

Battle Cat Productions BCP 005

Trcaklist: 1. The Hunger (While We Breathe, We Hope) 2. Children Of The North 3. From Beyond The Sun 4. Enter My World (Warchild) 5. Dead Man Walking 6. Tears Of The Earth 7. Walls 8. Inside The Labyrinth 9. Under Crimson Skies 10. As I Close My Dying Eyes