H.E.A.T., Biebob.

H.E.A.T., supports: One Desire, Shiraz Lane – 30/11/2018 – Biebob, Vosselaar.

“The Great Unknown Tour 2018”

Drie AOR / melodic classic rock bands, twee uit Finland en eentje uit Zweden op één avond doen bij velen de tenen krullen…maar wat we op deze vrijdagavond te zien en te horen kregen was buitengewoon goed! Drie bands die muzikaal in elkaars vaarwater zitten maar elk toch met een heel eigen smoel. Dit hebben we tot onze grote vreugde van dichtbij mogen meemaken. De Biebob is deze keer wel goed volgelopen en wat ook opvalt is dat het publiek ietsje jonger is dan gewoonlijk.

De jonge honden van Shiraz Lane uit Finland mogen als eerste de stage in nemen…ontstaan ergens in 2011 maar het is pas in 2015 dat alles een beetje in zijn plooi lijkt te vallen, inspiratie wordt bij bands als Aerosmith, Guns N’ Roses, Skid Row & Poison gehaald. In 2015 wordt het album ‘Be The Slave Or Be The Change’ in eigen beheer uitgebracht en winnen ze de “Wacken Metal Battle”. Bij Frontiers Records zijn ze ook niet doof en ze krijgen een record deal aangeboden. In 2016 verschijnt “For Crying Out Loud’ en dan zijn ze vertrokken… ze openen voor bands als Lordi & Brother Firetribe. Begin 2018 ziet ‘Carnival Days’ het levenslicht en mogen ze op tour met label mates One Desire & H.E.A.T. Deze keer krijgen ze een halfuurtje om ons te overtuigen en dat doen ze ook met een korte gebalde set. Afgetrapt wordt met ‘Carnival Days’. Het publiek is van de eerste minuut bij de les en het is opvallend hoeveel fans de songs van begin tot einde meezingen. Vocalist Hannes (Kett) is zeer goed bij stem en haalt moeiteloos de hoge noten. Bij het nummer ‘Shot Of life’ vermeld hij doodleuk dat het Ana (Willman) zijn verjaardag is en mag hij zijn kunnen tonen in een drumsolo, nu gaat het feestje pas goed van start. Deze lieden hebben op plezier het podium. Dikke pluim trouwens voor het guitar duo Jani (Laine), Miki (Kalske) en bass player Joel (Alex). Dit was kort maar zeer genietbaar!

Setlist Shiraz Lane: Carnival Days, The Crown, Tidal Wave, Mental Slavery, Shot Of Life (with drumsolo), Harder To Breathe, People Like Us

Tweede band van de avond is One Desire eveneens uit Finland. Deze relatief jonge band steekt zijn neus aan het AOR / melodic rock venster in 2012, maar zoals zovele jonge beloftevolle rockbands duurt het nog wel even voor een stabiele line-up gevonden wordt. Opgericht door drummer Ossi (Sivula) is het pas in 2014 voor de puzzel stukjes langzaam maar zeker op hun plaats beginnen te vallen. André (Linman) (vocals / gitaar) van de Finse power metal band Sturm Und Drang komt als eerste de rangen vervoegen, gevolgd door Jimmy (Westerlund) (gitarist, songwriter, producer (2016,)) en niet lang daarna springt de erg getalenteerde Jonas (Kuhlberg) (bass), die bij bands als Cain’s Offering en Mygrain speelde en samenwerkte met ex Iron Maiden zanger Paul Di’Anno, mee aan boord. Hierbij trekken ze ook de aandacht van Frontiers Music en een deal laat niet lang op zich wachten, in maart 2017 verschijnt de debuut plaat ‘One Desire’ die overal op heel goeie recencies kan terugvallen. De mosterd halen ze bij bands als Journey, Toto en Def Leppard maar met een ietsje heavier, meer moderne sound. Ondertussen zit de Biebob stampvol. De heren krijgen een veertigtal minuten speeltijd en nemen die dankbaar in gebruik. Hierbij zullen ze een achttal nummers uit hun debuut album spelen en ze sleuren werkelijk alles uit de kast om er een onvergetelijke show van te maken. Vocalist André heeft een uitmuntende stem met een enorm groot bereik en weet die perfect onder controle te houden, alles gaat zo moeiteloos, zowel de heavy als de meer emotionele passages. Zijn FlyingV laat hij jammeren en scheuren, de keyboards verweven zich met de guitar riffs van Jimmy, daarbij geruggensteund door de pulserende ritme sectie van Jonas (bass) en Ossy (drums) en je krijgt een sound die best te omschrijven valt als “eighties style Giuffria meets 2018” en dit is als een zeer groot compliment bedoeld. These guys rocks!!! Het publiek gaat uit zijn dak en de band bedankt hen meermaals voor het hartverwarmende applaus dat hen te beurt valt na iedere song. Het doet hen kennelijk deugd dat ze zo veel support krijgen. Maar het is dan ook een kennerspubliek dat een goeie performance duidelijk op prijs stelt! Afgesloten wordt met ‘Buried Alive’ waarbij ze nog eenmaal alle registers opentrekken! Top!

Setlist One Desire: Hurt, Turn Back Time, Apologize, This Is Where The Heartbreak Begins, Love Injection, Falling Apart, Whenever I’m Dreaming, Buried Alive

… en dan het neusje van de zalm! Het Zweedse H.E.A.T mocht proberen beter te doen dan hun twee support acts. Een zware opgave zou je denken maar deze lefgozers klaren de klus met sprekend gemak. Ze laten de dol enthousiaste fans alle hoeken van de zaal zien met een alles verpletterende, stomende rock ’n’ roll show, waarbij vocalist Erik (Grönwall) de hoofdrol wegkaapt en zeer goed weet hoe je een zaal entertaint & inpakt! Hij heeft een soort van punk attitude, gaat wild tekeer, met schokkende bewegingen zijn microfoonstandaard meesleurend over het podium. Verschillende keren verdwijnt hij tussen het publiek om er samen met de fans te zingen en dansen. Als de jonge god aan het uitzinnige publiek vraagt of ze hem tot aan de bar willen laten crowdsurfen omdat hij trek heeft in een frisse pint bereikt de temperatuur zowat zijn kookpunt. Op zijn buik, zingend gedragen door tientallen handen, om achteraf triomfantelijk zittend op de toog te genieten van het koele gerstenat. Fantastisch om zien!!! Een enig mooi moment is er ook als Erik alleen gewapend met een akoestische gitaar en zijn prachtige warme stem het wondermooie ‘Laughing At Tomorrow’ de zaal instuurt. De rest van de band is eveneens in supervorm. De fijn besnorde gitarist Dave (Malone) heeft iets mee van een propere “Jack Sparrow” maar wat die allemaal uit zijn Gibson tovert grenst aan het geniale. Speciale vermelding trouwens voor drummer Lars (Jarkell) bijgenaamd “Crash”, keyboards Jona (Tee) & bass Jimmy (Jay) die ervoor zorgen dat de “wall of sound” overeind blijft. Hun aanstekelijke melodic rock staat als een huis, heeft iets verslavend. We krijgen er geen genoeg van, tot plotseling de “encores” al voor de deur staan. In ontbloot bovenlijf geeft Erik er nog een lap van jewelste op en de Biebob in een dampende kolkende massa veranderend en met ‘A Shot At Redemption’ komt er een eind aan deze onvergetelijke melodic rock avond! Man, man, man niet te doene!! Dit is de tweede avond op rij dat we druipend van het zweet ons een weg banen naar de bar…

Setlist H.E.A.T.: Danger Road, Breaking The Silence, Emergency, Shit City, Downtown, It’s All About Tonight, In And Out Of Trouble, Living On The Run, Beg Beg Beg, Laughing At Tomorrow, Straight For Your Heart, Mannequin Show, Redefined, Bastard Of Society + encores : Point Of No Return, A Shot At Redemption

P.S.: Ik weet het, vergelijken is moeilijk, Dead Daisies in De Kreun waren super, ging ze op één zetten in mijn jaarlijstje, maar weet het nu eigenlijk niet zo goed meer, want wat deze zotte bende heeft laten horen en zien…

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.