Ten: Illuminati

Ten draait al enkele jaartjes mee en staat al dertien studioalbums garant voor het betere Britse melodieuze hardrockwerk. Met Gary Hughes aan de microfoon en Dann Rosingana / Steve Grocott / John Halliwell als gitaristen zit het alvast goed. Het album start zalig met de melodieuze opener ‘Be As You Are Forever’. Het nummer heeft een met gitaarsolo gekruide intro die naadloos overgaat in een rockende refrein met progressieve tint. Alhoewel dit nummer ineens acht minuten inneemt, mocht het zelfs nog langer duren. De vocalen zijn mooi gedoseerd en zijn zowel in kracht en timbre erg aangenaam. Ook de opvolger ‘Shield Wall’ is een pure klassebak. Vinnig gitaarwerk afgewisseld met veel keys van Darrel Treece-Birch, melodie en passie, het is de tweede keer dat Ten me weet te pakken. ‘The Esoteric Ocean’ is mij iets te langdradig, misschien door het tragere ritme of de wat neerslachtige sfeer. Het is zeker geen slecht nummer, want ook hier is het nummer qua opbouw alweer knap doordacht in elkaar gezet. Opnieuw opvallend goed solowerk van de snarenplukkers. Op eenzelfde trage elan gaat ‘Jericho’ verder, een fantastisch nummer die me toch minder kan raken dan de eerste twee. Rustiger nummers zijn ‘Rosetta Stone’ en het meeslepende ‘Heaven And The Holier-Than-Thou’, met daartussen de titeltrack. Prachtig op zijn plaats na de vorige tragere nummers. Met ‘Exile’ en ‘Mephistopheles’ gaat het iets meer richting melodic rock en de riffs vliegen terug in het rond. Bassist Steve Mckenna en drummer Max Yates vullen elkaar goed aan en houden het ritme stevig in de hand. Rustig afsluiten doen we met ‘Of Battles Lost And Won’ waar het gitaarwerk nog maar eens onderstreept wordt. Mijn verwachtingen werden volledig ingevuld met de eerste twee nummers. Catchy, erg goed gitaarwerk, mooie zang, uptempo rockend gevaarte dat in volle kracht over mij walste. En daarna was het een pak rustiger, niet dat het slechter was maar de vibe was er voor mij een stuk uit. Er mocht overal wel wat meer pit in zitten, al maken de vocalen en het sublieme gitaarwerk veel goed. Misschien was de start net iets te goed voor mij. Na enkele spins moet ik toegeven dat het album niet slecht is, maar de eerste nummers blijven voor mij een erg krachtige start die niet meer herhaald wordt in het album.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 897

Tracklist: 1. Be As You Are Forever 2. Shield Wall 3. The Esoteric Ocean 4. Jericho 5. Rosetta Stone 6. Illuminati 7. Heaven And The Holier-Than-Thou 8. Exile 9. Mephistopheles 10. Of Battles Lost And Won