All That Remains: Victim Of The New Disease

De release van ‘Victim Of The New Disease’ laat een bitterzoete smaak bij mij achter. Ik was meer dan ooit benieuwd naar wat de Amerikaans metalcore band All That Remains zou laten horen. Teleurstellend is dit album alvast niet en het luidt zelfs een terugkeer in naar de snoeiharde roots na al de voorgaande miskleunen. De tragedie zit hem in het verlies van leadgitarist en stichtend lid Oli Herbert enkele weken voor de release van dit nieuwe album. Alsof dat nog niet genoeg was zijn de lyrics doorheen het album geïnspireerd door de scheiding waar zanger Labonte door moest eind 2017. ‘Fuck Love’ opent het album passend en is meteen een frantische sonische aanval zoals ik die al lang niet meer heb gehoord van All That Remains. Weg zijn de middelmatige, ingehouden bijna radioklare riffs met in de plaats snoeiharde metalcore zoals die te horen was op ‘The Fall Of Ideals’. ‘Everything’s Wrong’ opent met een cleane intro om dan te ontaarden in een heerlijke anthemische headbanger. Zanger Labonte is niet gekend om de beste cleane stem, maar op dit nummer en bij uitbreiding van het hele album zet hij een meer dan aardige prestatie neer. ‘Blood I Spill’ en ‘Wasteland’ beuken er dan weer op los. Vooral die laatste is voor mij een van de uitschieters op dit album: de riffs, de gigantische chorus, scheurende solo en brute breakdown naar het einde maken van dit nummer een topper. ‘Alone in The Darkness’ is een rustpunt halverwege het album. Met deze track laat de band zien dat ze meer dan prima in staat zijn gas terug te nemen en een melodische ballad te brengen. ‘Misery In Me’ volgt opnieuw de formule van de voorgaande tracks net zoals ‘Broken’. ‘Just Tell Me Something’ is een ander hoogtepunt. Naast Labonte neemt de frontman van Asking Alexandria de vocalen waar en dit zorgt voor een haast duet-achtige song die doorspekt is van emotie. ‘I Meant What I Said’ wist me dan te verrassen met zijn atypische brug en beresterke outro. De Titeltrack sluit het album af en de intro deed me haast denken aan het betere werk van Slipknot en is een schot in de roos. Na jaren van mindere releases staat All That Remains er opnieuw en weet het uit hetzelfde vat te tappen dat van ‘The Fall Of Ideals’ zo een topper maakte. Oli Herbert laat op ‘Victim Of The New Disease’ een verpletterende indruk na met rifs en solo’s die schitteren en een eventuele opvolger voor een grote taak zullen zetten.

Nathan Mussche (85)

Eleven Seven Music

Tracklist: 1. Fuck Love 2. Everything’s Wrong 3. Blood I Spill 4. Wasteland 5. Alone In The Darkness 6. Misery In Me 7. Broken 8. Just Tell Me Something 9. I Meant What I Said 10. Victim Of The New Disease