Holter: Vlad The Impaler

In 2015 kregen we het album ‘Dracula – Swing Of Death’, een album geïnspireerd door Barm Stoker’s ‘Dracula’. Drijvende krachten achter dit album waren vocalist Jorn Lande en gitarist Trond Holter. Na een succesvolle tournee in Noorwegen met dit concept, groeide bij Trond het idee om daar een mooi vervolg aan te breien en met ‘Vlad The Impaler’ is hij daar duidelijk in geslaagd. Met wat wijzigingen in de line-up – gebleven zijn Trond Holter (gitaar), bassist Bernt Jansen en drummer Per Morten Bergseth, terwijl Erling Henanger (synthezisers, keyboards), Nils K Rue (vocals) en Eva Iselin Erichsen (vocals) de vrijgekomen plaatsen hebben ingenomen – werden deze tien tracks opgenomen. De melodic hard rock / heavy metal van Holter laat zich het best omschrijven met de woorden de we in de bijgevoegde “promo-talk” vonden: “Think Savatage meets Meat Loaf meets Queen meets Alice Cooper with contemporary hard rock.” Het zit allemaal verwerkt in de sound van Holter. Knappe opgebouwde songs worden gestalte gegeven door een stevig fundament van bass en drums, krachtige riffs en extra ondersteuning van keyboards en / of synthezisers. Die laatsten zorgen voor de nodige bombast indien de track daarom vraagt. De vingervlugge, inventieve melodieuze gitaarsolo’s zorgen voor de kers op de taart. Maar ook op vocaal vlak valt hier enorm veel te genieten. De krachtige mannelijke lead vocalen van Nils K Rue, die je misschien kent van Pagan’s Mind, zijn absolute top en kunnen de vergelijkingen met die van zijn voorganger gemakkelijk doorstaan. Eva Iselin Erichsen zorgt voor al even straffe vrouwelijke lead vocalen en er komt ook wat extra samenzang en / of koorzang langs die voor extra variatie zorgt. Wij hebben zeker niet te klagen gehad over het muzikale niveau dat Holter ons presenteerde en kunnen dit album dan ook gemakkelijk aan raden aan liefhebbers van o.a. rockopera’s, power metal, melodic heavy metal, hard rock, …

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 894

Tracklist: 1. The World`s On Fire 2. Awakened 3. Drums Of Doom 4. The Last Generation 5. I`ll Die For You 6. Shadows Of Love 7. Without You 8. Under My Skin 9. Vlad The Impaler 10. Save Me Part II