Jégzivatar: Misanthropia (ep)

Jégzivatar werd in 2012 opgestart door Adrian Penzes in Sopron, Hongarije. Wat later vervoegden Richard Vasas (vocals, syntheziser) en Olivér Stöckert (drums) Adrian en met zijn drieën werd het album ‘Az Elme Játéka’ opgenomen en uitgebracht in 2013. In de twee daaropvolgende jaren werden een aantal shows gebracht met wisselende line-up’s alvorens Adrian Jégzivatar in de ijskast stopte. Tot nu dus, want met dit zes tracks tellend schijfje, waarvan er drie ook op het debuutalbum terug te vinden zijn, laat Adrian weer van zich horen onder de naam Jégzivatar. Ditmaal speelde hij alles zelf in en verkrijg je een mix van melodic metal en atmospheric black metal die muzikaal goed in elkaar steekt en ons, bij momenten, kan bekoren. We zeggen wel: “bij momenten”. Opener ‘Intro Burokba roskadó út’ is instrumentaal en laat vooral atmosferische muziek horen in samenspel met melodic black metal, maar het geheel blijft erg rustig en kalm. Hierop kan gebouwd worden. Ook ‘Majd kõ leszek’ opent sfeervol en rustig, maar dit keer duurt dit niet lang en neemt melodic black metal al vlug de bovenhand. En daar is helemaal niets mis mee, ware het niet dat de vocalen, in de moedertaal van Adrian, ons hemeltergend in de oren klinken. Zodanig zelfs dat we al vlug uitkijken naar het einde van het nummer en een volgende track willen aanhoren in de hoop op beterschap. En ‘Lelkek ösvényén’ klinkt op zich wat beter – een stevig melodic black metal nummer met kalmere interventies als afwisseling – ook al omdat de vocalen minder aanwezig zijn, en de muziek de hoofdrol toebedeeld krijgt. Na een wat rustiger aanloop knalt ook ‘Természet feltámadása’ stevig en brutaal uit de speakers, maar ook nu zijn de vocalen weer de échte dooddoener, al komen een aantal riffs en ideeën die we eerder hoorden ook nu weer voorbij. Het titelnummer is een gebald, maar furieus stukje melodic black metal en meteen met voorsprong de track die wij verkiezen (misschien omdat we dan al goed gewend zijn geraakt aan de vocalen?), want afsluiter ‘Outro’ is een kort sfeervol stukje muziek aangevuld met onweersklanken. Een op zes is wat magertjes om dit schijfje aan te raden zodat dit maar voor een aantal die hard fanaten van het genre en van Jégzivatar zelf zal zijn weggelegd.

Luc Ghyselen (56)

Northern Silence Productions

Tracklist:1. Intro Burokba roskadó út 2. Majd kõ leszek 3. Lelkek ösvényén 4. Természet feltámadása 5. Misanthropia 6. Outro