Picture: Warhorse

Zowat elke rechtgeaarde “oudere” liefhebber van hard rock en heavy metal heeft ooit wel van Picture gehoord. Dit Nederlandse gezelschap kreeg eind jaren zeventig, begin jaren tachtig dankzij o.a. Alfred Lagarde’s radio-uitzendingen heel wat bekendheid. – Wie luisterde als liefhebber van de zwaardere muziekgenres immers niet naar “betonuur” op Hilversum 3 waar het nummer ‘Bombers’ uit het titelloze debuutalbum van Picture zowat werd grijs gedraaid. – Picture ontstond in 1979 en gaf er in 1987 voor het eerst de brui aan. Tussen 1996 en 1999 werd de band nieuw leven ingeblazen, maar ook dit keer kon men niet bestendigen. Maar sinds 2007 is de vlam terug aangewakkerd. In 2012 werd het album ‘Warhorse’ origineel op de markt gebracht met bijna de originele line-up (enkel vocalist Ronald van Prooijen was er niet bij) en dat leverde een klein uurtje knappe heavy metal op die perfect aansloot bij hun eerdere releases. Vocalist van dienst was Pete Lovell en ook zijn stem mag er echt wel zijn. Op deze heruitgave, op vinyl dit keer, krijg je de dertien nummers die op de originele uitgave stonden aangevuld met een extra live opgenomen nummer. Liefhebbers van vinyl weten dus reeds genoeg: haal die handel in huis (zeker als je liefhebber bent van traditionele heavy metal / NWOBHM-style). De nummers klinken nog even gedreven en dynamisch als zes jaar geleden en doorstaan dus moeiteloos de “tijdstest”. Dat Picture nooit echt “vernieuwend” was, deert helemaal niet, want elke track nodigt uit tot stevig headbangen en luchtgitaar spelen: precies wat hun “ouder” materiaal ook al deed. ‘Warhorse’ mag in geen enkel verzameling van deze band ontbreken, hetzij op cd, hetzij op vinyl. En dan wordt het ook nog eens tijd voor nieuw werk.

Luc Ghyselen (80)

Pure Steel Records PSRLP 092

Tracklist: Side A: 1. Battle Plan 2. Shadow Of The Damned 3. Rejected 4. Edge Of Hell / Side B: 5. The King Is Losing His Crown 6. Think I lost My Way 7. Killer In My Sights / Side C: 1. My Kinda Woman 2. The Price I Pay 3. War Horse / Side D: 4. We’re Not Alone 5. Stand My Ground 6. Eternal Dark MMXI 7. Choosing Your Sign