Anneke van Giersbergen: Symphonized

Op de veelzijdigheid van Anneke van Giersbergen staat geen grens. We kennen haar van uiteenlopende projecten als Ayreon, Gentle Storm en Devin Townsend of medewerkingen aan albums van o.a. The Gathering. En dan is er bovendien haar eigen band Aqua de Annique. Anneke verleende haar heel bijzondere stem ook aan klassieke muziek stukken. Anneke is dus vooral van veel markten thuis, en dat resulteert in een samenwerking met het Residentie Orkest. ‘Symphonized’ is een live album. Dat nog maar eens aangeeft wat voor een begenadigde, veelzijdige en getalenteerde artieste Anneke Van Giersbergen toch wel is. Die veelzijdigheid van haar stem komt boven in trage en rustige nummers die worden opgebouwd naar een Hemelse climax. Maar ook bij de eerder energieke stukken, waar alle registers worden open gegooid, valt ons dat op. Telkens bezorgt ze je daarbij een ware krop in de keel, tot kippenvelmomenten. Ook al laat Anneke zich daarbij omringen door muzikanten die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. Die inbreng van typische klassieke muziek instrumenten blijkt een meerwaarde binnen het geheel. De meeste aandacht trekt Anneke naar zich toe. Vaak benadert ze daarmee de stem van een opera zangeres of brengt ze eerder rust in je hart bij de kalme en breekbare songs waarbij een nachtegaal tevoorschijn komt die je tegemoet komt bij de dageraad. Telkens weet Anneke van Giersbergen de gevoelige snaar te raken, en haar eigen grenzen te verleggen. Het applaus van het publiek is dan ook telkens heel oprecht en gemeend. Dat is ook niet zo verwonderlijk want telkens gooit Anneke alles in de strijd om dat publiek te verwarmen, tot rust te brengen of te ontroeren. Zoals we al weten zijn er veel gelijkenissen tussen heavy metal en klassieke muziek. Dezelfde bombastische aankleding komen we in beide muziekstijlen vaak tegen. Ook dit horen we telkens weer terug in deze knappe schijf. Is het u trouwens opgevallen dat we geen enkele song apart hebben vernoemd? Dat is heel bewust. Het is namelijk het totaalplaatje, de gehele show dat ons over de streep trekt. Song na song blijven we geboeid zitten luisteren en intens genieten van zoveel pracht en praal. Alsof we er zelf bij waren. We kunnen dan ook het volgende besluiten: “In circa één uur tijd speelt Anneke van Giersbergen met uiteenlopende emoties van de luisteraar, en gooit daar het mooiste instrument dat er bestaat in de strijd: de stem. Anneke bewijst op deze schijf wat voor een veelzijdige zangeres ze wel is. Een uitzonderlijk getalenteerde artieste die over een stem beschikt waar opera en pure metal op één lijn liggen. Indrukwekkend is daarbij een understatement.”

Erik van Damme (80)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Feel Alive 2. Amity 3. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki 4. Two Souls 5. When I Am Laid in Earth 6. Travel 7. Zo Lief 8. You Will Never Change 9. Freedom – Rio 10. Forgotten 11. Shores Of India