Nemus: See – Mensch

Nemus is een project van Frank Riegler dat in 2017 werd opgestart en waarmee de man zijn visie op atmospheric post black metal aan de man / vrouw brengt. Vorig jaar was er reeds het debuut – ‘Wald – Mensch’ – en nu dus de tweede worp met ‘See – Mensch’. Opener ‘In Die Tiefe’ opent met sfeervol water geklater alvorens ruwe black metal ten tonele verschijnt. Later wordt er ruimte gemaakt voor een mooi, rustig sfeervol intermezzo met onweersklanken op de achtergrond, waarna het tempo weer omhoog wordt getrokken. Allemaal heel knap in elkaar gezet, maar … de schreeuwerige vocalen zijn niet aan ondergetekende besteedt! Ze klinken in mijn oren ook ietwat iel en missen de kracht die ik associeer met metal in het algemeen en black metal in het bijzonder. ‘Das Ungetüm’, de tweede track opent ook al met klaterend water en in het begin klinken de vocalen wel stevig en zwaar genoeg om te bekoren, maar na een tijdje neemt het schreeuwerige weer de bovenhand en knap ik weer af. Een mooi rustgevend intermezzo zorgt voor afwisseling met vogeltjes die voor een mooi stukje sfeer zorgen. Opnieuw duiken zware, rauwe, krachtige vocalen op en wordt mijn aandacht weer volledig naar het album getrokken om, helaas voor mezelf, daarna weer de schreeuwerige vocalen alle ruimte te laten. En eigenlijk gaat het zo verder: stevige black metal erupties worden afgewisseld met echt sfeervolle klanken zodat je steeds tot rust kan komen en die natuurlijk voor een immens contrast zorgen met het steviger werk. Helaas, voor mij althans, duiken in elke track opnieuw die schreeuwerige vocalen op. Kan je je verzoenen met de vocalen, dan verkrijg je een album om te koesteren in het (sub)genre, ga je evenwel steigeren bij het horen van die schreeuwerige vocalen (net als ondergetekende), dan zal je deze ‘See – Mensch’ van Nemus niet ten volle waarderen ondanks de best wel heel mooie sfeervolle passages en de krachtige uitbarstingen.

Luc Ghyselen (72)

Naturmacht Productions NP 098

Tracklist: 1. In Die Tiefe 2. Das Ungetüm 3. Blut Und Schuppen 4. Schwimme Ewig 5. Tiefengesang 6. Nachts Im Teich