Ancst: Abolitionist (ep)

Ancst is afkomstig uit de Duitse grootstad Berlijn, waar de band in 2011 als Angst werd opgestart om nog geen jaar later de naam om te vormen tot Ancst. Met ‘Abolitionist’ zorgt het combo voor een vijfde (!!!) release dit jaar en … daar zitten ook twee full-albums tussen! Een erg productief jaar dus voor Ancst. ‘Abolitionist’ tel, in ieder geval de versie die wij hier op de deurmat vonden, zeven tracks (andere bronnen vermelden slechts vier tracks). Wat krijg je van dit gezelschap? Een uiterst gedreven, energieke en beklijvende mix van in eerste instantie black metal aangevuld met crust. Maar ook wat elementen uit drone en dark ambient maken hun opwachting. Het zorgt in ieder geval voor een intense muzikale rit die vooral gedreven, energiek en krachtig uit de speakers spat. Het gaspedaal wordt al meteen keihard en diep ingedrukt voor opener ‘Vicious Cycle’, en met een paar korte intermezzo’s houdt Ancst dit de volledige ep vol. Niet dat deze ep volledig aan hetzelfde tempo wordt afgehaspeld, maar het bestandsdeel “snelheid” is op elk van de nummers van toepassing. Een paar heel korte stukjes met “spoken word” zorgen voor wat extra variatie, maar, en dat willen we grif toegeven, dit is al bij al toch te weinig om echt over variatie te spreken. Het ene nummer lijkt, althans in onze oren en geest, nogal sterk op andere. Afsluiter ‘Gehenna Of Fires’ is misschien wel de uitzondering op deze regel, het nummer bevat overduidelijk ook meer ambient invloeden dan de overige tracks. Toch hebben we best wel genoten van de immense kracht die het geheel uitstraalt en we kunnen ons levendig voorstellen hoe het er aan toe zou kunnen gaan tijdens een live show van Ancst. Liefhebbers van de band en het genre zouden we toch aanraden om er heel vlug bij te zijn, want alhoewel dit werkstuk op cd en op vinyl te krijgen is, er zijn slechts driehonderd stuks van elk beschikbaar!

Luc Ghyselen (75)

LifeForce Records LFR 185

Tracklist: 1. Vicious Cycle 2. Self-cleansing 3. Fallen Archetype 4. Degradation & Subordination 5. Call Of The Endless Road 6. The Old Darkness 7. Gehenna Of Fires