Witherfall: A Prelude To Sorrow

Waarom? De vraag die ieder mens geregeld in zijn leven stelt, in de meeste gevallen bij traumatische ervaringen. Witherfall’s verhaal begint met zo’n waarom. Waarom werd Adam Paul Sagan zo bruusk uit het leven gerukt in de lente van zijn leven tijdens de winter van 2016. Met Witherfall stond Adam aan de vooravond van wat een mooi verhaal zou kunnen worden, maar het mocht niet zijn. Deze intrieste gebeurtenis heeft voor altijd de geschiedenis van Witherfall getekend. ‘Nocturnes & requiems’, het debuutalbum van Witherfall, was al een hommage aan Adam, opvolger ‘A Prelude To Sorrow’ trekt de lijn gewoon door. Was het je al opgevallen dat de eerste letters van het album ook de initialen zijn van Adam. Hoeft geen verdere uitleg denk ik. En eerlijk gezegd Adam mag trots zijn op zijn vrienden, want opnieuw zijn ze erin geslaagd hun overleden vriend op meer dan gepaste wijze eer aan te doen. ‘A Prelude To Sorrow’ is een schitterend album geworden. Over twee jaar werd geschreven aan een intro, outro en acht volwaardige nummers. Ik ga hier om de pret niet te bederven in detail treden. Voor zij die houden van avontuurlijke (lees eventueel: ‘progressieve’) heavy metal in de stijl van Communic, Iced Earth, Nevermore zal het een kleintje zijn om de kunst van Witherfall naar waarde te schatten, maar ik denk dat evengoed fans van hardere genres in metal deze band kunnen appreciëren. Het is gewoon een kwestie van onbevooroordeeld je oren open te zetten, je ogen te sluiten en te genieten van wat je geserveerd wordt. Wat Jake Dryer en Joseph Michael uit hun hoed getoverd hebben is kunst met en grote K. De mix was in handen van Zeuss. In dat geval kan er niet veel mislopen uiteraard, want Chris ‘Zeuss’ Harriss is zelfs in staat om een van een stront een juweel te maken. Ook het artwork mocht door één van de allergrootsten ingevuld worden: Kristian Wahlin. Op die manier is alles tot in de puntjes uitgewerkt. Adam zou beretrots geweest zijn, zoveel is zeker.

Frederik Blieck (91)

Century Media

Tracklist: 1. A Prelude To Sorrow 2. We Are Nothing 3. Moment Of Silence 4. Communion Of The Wicked 5. Maridian’s Visitation 6. Shadows 7. Ode To Despair 8. The Call 9. Vintage 10. Epilogue