Tuskar: The Tide, Beneath, The Wall (ep)

Tuskar is een jong doom / sludge duo uit Surrey, Engeland. Hun tweede ep, ‘The Tide, Beneath, The Wall’, beluister je maar beter met een degelijke geluidsinstallatie, want veel gaan de heren anders niet van je miserabele pc-boxjes overlaten. Doorheen de hele ep scheurt Tom Dimmock’s gitaar alles aan stukken met immens veel distortion en basversterking. Dat merk je al meteen op de zeer doomy intro van ‘The Tide’. Het nummer trekt zich langzamerhand helemaal open, mede dankzij het sterk drumwerk en distante geschreeuw van Tyler Hodges. Tuskar is echter niet één van die vele standaard doombands, want na drie minuten volgt een onvervalst stukje death metal met dat typerende vuile gitaargeluid en alles erop en eraan! Dit zijn toch echt wel punten voor creativiteit. Even snel als het gekomen is, ebt de brutaliteit weer weg tot lekker slome doom. Saai is het echter nooit, met een groove die sterk doet denken aan Orange Goblin en Red Fang. De stoner invloeden zijn namelijk nooit ver weg! ‘Beneath’ is dan weer een vrij klassiek, repetitief sludgy doom nummer in een trage meeslepende mantra. Plots versnelt alles echter weer en zit je op een rollercoaster van een enorm vette, veel zwaardere herneming van de melodie. Na een abrupte overgang is het helaas al tijd voor het laatste nummer op de ep: ‘The Wall’. Hier wordt de toon voor het eerst weemoedig en zakt het tempo tot het absolute doompunt. De bezwerende didgeridoo-achtige effecten maken het echter weer leuk! Toch is ‘The Wall’ wel heel erg traag en artistiek langgerekt. Pas in de finale twee minuten wordt het tempo langzaam opgetrokken tot een slopende lawine en daarna volgt de kalmte na de storm… In dit nummer hoor je wel dat het live veel beter tot haar recht komt… En dat kan je binnenkort live komen beoordelen! Tuskar speelt op witte donderdag, 18 april 2019, live in Rockcafé Den Drummer in Gent, samen met hun Britse strijdgenoten van Morag Tong en de jonge Belgische doomsensatie High Inquisitor Woe. Is er een betere manier om de nakende kruisiging van Christus te vieren? Ik denk het niet!

Sam Bruynooghe (82)

Riff Rock Records

Tracklist: 1. The Tide 2. Beneath 3. The Wall