Opeth: Garden Of The Titans (Opeth Live at Red Rocks Amphitheatre)

Opeth, de opperband in het genre progressieve rock met death metal invloeden, brengt volgend jaar een nieuw album uit. De fans kijken hier al reikhalzend naar uit maar in afwachting brengen de Zweden een live album uit van hun concert in het Red Rocks Amphitheater, nabij Denver, USA . Dit album is verkrijgbaar als vinyl, cd en blue ray. Zoals we gewoon zijn van deze band is de sound en productie absolute top. Dit live album klinkt alsof je de band live aanhoort en ondergetekende heeft deze band al twee maal live aan het werk gezien en was twee maal zwaar onder de indruk. Nadeel van een live album, zeker als het van één van je favoriete bands is, dat het eigenlijk allemaal nummers zijn die je toch al rats van buiten kent: niets nieuws dus. Anderzijds is het voor de echte fans wel een leuk hebbeding om in de collectie te hebben. Over de keuze van de nummers van een band met zo een gigantisch repertoire kan men altijd discussiëren. Hier heeft de band gekozen voor een geslaagde mix van hun nieuwere werk, wat eerder naar prog metal neigt en het werk uit hun midden periode die een geniale mix van prog en death metal was. Van deze periode staan wel hun betere nummers op dit album al vind ik het jammer geen nummers van ‘Blackwater Park’ en ‘Still Life’ te horen, toch twee van mijn favoriete albums. Maar niet getreurd: de band begint met het sublieme ‘Sorceress’, gevolgd door het hevige ‘Ghost Of Perditions’: de toon is direct gezet. Ook vermeldenswaard zijn ‘The Wide Flowers’ en ‘Cusp Of Eternity’. En traditioneel wordt het concert afgesloten met het unieke, geniale ‘Deliverance’. Op dit live album is nog maar eens te horen wat voor een rasartiesten Opeth zijn en vooral hoe goed de zang van kopman Mikael Akerfeldt nog steeds is. Voor wie Opeth nog niet zo goed kent is dit een perfecte gelegenheid om het werk van deze Zweedse grootmeesters te leren kennen.

Bart Verlinde (95)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Sorceress 2. Ghost Of Perdition 3. Demon Of The Fall 4. The Wilde Flowers 5. In My Time Of Need 6. The Devil’s Orchard 7. Cusp Of Eternity 8. Heir Apparent 9. Era 10. Deliverance