Dog Eat Dog: Brand New Breed

Het Amerikaanse crossover gezelschap van Dog Eat Dog lijkt populairder in Europa dan in hun thuisland. Het was een tijdlang wachten op nieuw werk van dit gezelschap dat een mix brengt van hardcore, punk en rap metal. ‘Brand New Breed’ opent alvast heel catchy met het aanstekelijke en gemakkelijk mee te brullen ‘XXV’, een nummer die het uitstekend zal doen tijdens live concerten. Het viertal tapt eigenlijk uit een ander vaatje tijdens ‘Vibe Cartel’, een nummer dat hoekig overkomt en waar een sax voor extra accenten zorgt. Toch krijgt het nummer een aanstekelijk refrein mee. Voor ‘Lumpy Dog’ zoeken ze het nog elders: dit nummer krijgt een funky reggae vibe mee waar opnieuw de saxofoon zijn intrede mag doen. Die sax is ook te horen op het iets krachtiger gebrachte ‘Emoji Baby’, maar nog steeds laat het me koud. Daarna volgen drie unplugged versies – ‘Isms’, ‘Rocky’ en ‘Lumpy Dog’ – die live werden opgenomen en vooral ‘Rocky’ wordt door de fans meegezongen. Eindigen doet dit schijfje met een live versie van ‘XXV’, die me minder bekoort dan de studio versie waarmee het album opent. De kwaliteit van deze laatste vier live opgenomen nummers is ook niet echt top zodat ik die eerder als “opvul materiaal” beschouw en dan blijven enkel de vier studio-opnames over waar ik echt niet van wakker lig. Samengevat is deze nieuwe van Dog Eat Dog enkel interessant voor de echte fans van de band en ik ben er echt wel van overtuigd dat ze weinig nieuwe fans zullen vinden aan de hand van dit materiaal.

Luc Ghyselen (55)

Metalville MV 0194

Tracklist: 1. XXV 2. Vibe Cartel 3. Lumpy Dog 4. Emoji Baby 5. Isms 6. Rocky 7. Lumpy Dog 8. XXV