Gorod: Æthra

Vele Franse bands laten we in Vlaanderen links liggen, waarschijnlijk door het gegeven dat “die zanger toch weer zo’n erbarmelijk Engels zal brengen”. In vele gevallen is dit heden ten dage echt wel ten onrechte. Neem nu Gorod, een progressive technical death metal band uit de buurt van Bordeaux, die in 2005 werd opgestart (al kende de band een voorgeschiedenis als Gorgasm tussen 1997 en 2005). Gorod komt er nu aan met album nummer zes getiteld ‘Æthra’. Terwijl de vorige vijf albums best wel goed tot uitstekend onthaald werden door de internationale pers, passeerden de vijf vorige albums hier zo goed als zonder rimpeling na te laten. En als de heren hetzelfde niveau haalden met die albums als ze doen met deze nieuwkomer, dan is dit volledig ten onrechte. Het vijftal zorgt op deze ‘Æthra’ immers voor tien tracks waar de technische vaardigheden van af spuiten. De gitaar technische hoogstandjes van het duo Mathieu Pascal en Nicolas Alberny zijn om vingers en duimen van af te likken. De schitterende drumpatronen van Karol Diers zorgen voor het stevige fundament en zijn al even indrukwekkend en de basslijnen die Benoit Claus uit zijn instrument tovert moeten daar niet voor onderdoen. Brengt ons bij de vocalen van Julien ‘Nutz” Deyres: en … ook die mag je onderbrengen in de categorie indrukwekkend. Zowel de stukken met cleane vocalen, die nu en dan opduiken en voor wat verademing zorgen, als de stevige rauwe death metal vocalen zijn top en mogen gerust naast die van meer gereputeerde acts staan. Voeg daaraan toe dat Gorod niet zomaar nummers uit de mouw schudt, maar dat die heel doordacht en complex in elkaar worden geweven, en je begrijpt dat Gorod naast de toppers in het (sub)genre mag gerekend worden. Ook op tekstueel vlak weet het gezelschap te boeien daar de nummers op deze ‘Æthra’ allen een bepaalde figuur uit een bepaalde mythology in het zonnetje zetten. Waarmee ik maar wil zeggen: laat die vooroordelen nu eens volledig achterwege, zet je speakers van je installatie op tien, en geniet een kleine drie kwartier lang van een intense, maar complexe rit op de rollercoaster van muziek die Gorod je op deze ‘Æthra’ aanbiedt.

Luc Ghyselen (85)

Overpowered Records POVPR 007

Tracklist: 1. Wolfsmond 2. Bekhten’s Curse 3. Aethra 4. The Sentry 5. Hina 6. And The Moon Turned Black 7. Chandra And The Maiden 8. Goddess Of Dirt 9. Inexorable 10. A Light Unseen