Pavlov’s Dog: Prodigal Dreamer

Pavlov’s Dog: voor muziekliefhebbers die reeds muziek volgen sinds de jaren zeventig, een gekende naam want, zeker het debuutalbum (‘Pampered Menial’) van dit gezelschap deed heel wat stof opwaaien. Voor en tegenstanders waren er en de discussies laaiden soms hoog op. In ieder geval leverde het Pavlov’s Dog naambekendheid op en nummers als ‘Julia’ en ‘Song Dance’ zijn nu nog steeds vaak te horen op rock radiostations. Na ‘At The Sound Of A Bell’, het tweede album, viel het doek over dit progressive rock / classic rock gezelschap. Een derde album was er eigenlijk in 1977, maar het werk werd niet officieel uitgebracht tot in 2007: ‘Have Anyone Here Seen Siegfried?’ Later volgden met ‘Echo & Boo’ (2010) en ‘The Pekin Tapes’ (2014 – verloren gewaand materiaal uit de beginperiode) nog studio-werk al was de line-up sindsdien drastisch gewijzigd. En nu is er dus deze ‘Prodigal Dreamer’ met David Surkamp als enige overlever van de originele line-up. En toch ligt deze ‘Prodigal Dreamer’ in het verlengde van wat de band in de jaren zeventig bracht: een mix van classic rock, progressive rock en zelfs wat jazz. Het succes van een album als ‘Pampered Menial’ zal niet meer geëvenaard worden: tijdloze nummers als ‘Julia’ en ‘Song Dance’ vind je hier immers niet terug. En natuurlijk is de tijdsgeest ook enorm veranderd. Dit neemt niet weg dat ‘Prodigal Dreamer’ nog steeds het beluisteren waard is voor de liefhebbers van het genre en vooral van de band zelf. David Surkamp’s vocalen klinken een stuk rauwer en op een paar nummers (‘Easter Day’, ‘Aria’ en ‘Crying Forever’) laat hij Sara Surkamp de honeurs waarnemen en dat doet zij met verve. En net als zo’n veertig jaar terug hoor je knap gearrangeerde songs waarin elk instrument zijn deel in de spotlight mag opeisen. Vooral violiste Abbie Steiling zorgt voor heel beklijvende momenten, zonder dat ik de inbreng van de overige musici wil minimaliseren. ‘Prodigal Dreamer’ verdient duidelijk zijn plaatsje in de discografie van Pavlov’s Dog.

Luc Ghyselen (80)

Rockville Music RV-PD-014

Tracklist: 1. Paris 2. Hard Times 3. Winterblue 4. Thrill Of It All 5. Easter Day 6. Hurting Kind 7. Aria 8. Waterlow 9. Suzanne 10. Crying Forever 11. Being In Love 12. Shaking Me Down 13. The Winds Wild Early