Festerday: Cadaveric Virginity (ep)

Het Finse Festerday werd in 1989 opgestart en zorgde al vlug voor drie demo’s die hun voorliefde voor traditional death metal mooi aantoonden. En hoewel die demo’s heel wat stof deden opwaaien, werd de band opgedoekt in 1993. Maar in 2013 herrees Festerday en de drie demo’s werden samen gebundeld op een schijf : ‘ā€¦ The Four Stages Of Decomposition ā€¦’ (2015). Sindsdien zorgde het gezelschap voor nieuw werk middels splits en ep’s. Nu komt het vijftal eraan met hun eerste ep op Underground Activists, een sublabel van het machtige Season Of Mist. ‘Cadaveric Virginity’ telt slechts twee tracks die een indicatie moeten geven voor het volgend jaar te verschijnen full-album. Hun sound is op deze twee tracks wat breder geworden daar we nu ook wat invloeden uit black metal in hun death metal waarnemen. Maar daar is natuurlijk niets mis mee. ‘The Ones Who Strangle Stars And Suns’ is een visitekaartje om ā€œuā€ tegen te zeggen de heren openen stevig en krachtig om na een tijdje het tempo de hoogte in te jagen. Zo krijgen we een heel stevige track te horen die een paar tempowisselingen telt en krachtige uit de speakers knalt: het smaakt naar meer. ‘Let The Sun Vomit Its Beams Upon Your Cold Swollen Skin’ is een korte vinnige uppercut van net iets meer dan een minuut zodat deze ‘Cadaveric Virginity’ al eindigt na een goede vijf minuten. Toch zijn we onder de indruk geraakt van het aangebodene en we kijken nu al uit naar wat het full-album zoal zal opleveren.

Luc Ghyselen (78)

Underground Activists / Season Of Mist SUA 084

Tracklist: 1. The Ones Who Strangle Stars And Suns 2. Let The Sun Vomit Its Beams Upon Your Cold Swollen Skin