Dyrnwyn: Sic Transit Gloria Mundi

Het Italiaanse Dyrnwyn, een nieuwe naam in het grote “MUSIKA-muziekboek, werd in de buurt van Rome in 2012 opgestart. Een eerste demo was er reeds het jaar nadien en die werd in 2015 opgevolgd door een eerste ep. Wat wisselingen in line-up later is het gezelschap – zes heren en een dame – nu klaar met een eerste full-album. Wat mag je verwachten van Dyrnwyn? Gedreven folk / pagan metal met invloeden van tal van bekende namen in deze stijl. Zo worden namen genoemd van o.a. Moonsorrow, Manegarm, Kawir, Cruachan en Suidakra. Ik zou daar graag ook nog bijvoorbeeld Eluveitie bij vernoemen wegens het veelvuldig gebruik van fluit (Jenifer Clementi) die heel vaak zijn deel in de spotlight krijgt. Maar je begrijpt het wel: melodic death metal gemengd met folk metal / pagan metal. ‘Sic Transit Gloria Mundi’ telt negen tracks die zich tekstueel situeren in de tijd van het Oude Rome. Althans voor zover we het begrijpen, want de moedertaal van vocalist Thierry Vaccher wordt hier gehanteerd en die is ondergetekende niet machtig. Maar goed, het feit dat die wonderwel aansluit bij de muziek zorgt ervoor dat we dat allerminst als een struikelblok beschouwen. Muzikal klinkt dit ook dik in orde. Een stevige basis van drums en bass zorgen voor het fundament, krachtige riffs worden passend ondersteund door keyboards, terwijl melodieuze gitaarsolo’s, prachtige toetsen folk (fluit en Keltische harp) en de stevige krachtige vocalen het geluid vol maken. Je begrijpt het al: als liefhebber van het genre is dit smullen geblazen. Vooral dan als je weet dat ‘Sic Transit Gloria Mundi’ van begin tot einde blijft boeien aan de hand van best wel mooie wendingen in gevoel, tempo en ritme zonder aan kracht in te boeten. Met Dyrnwyn heb je als liefhebber van het genre er nu meteen een band bij om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (82)

SoundAge Productions

Tracklist: 1. Sic Transit Gloria Mundi 2. Cerus 3. Parati Ad Impetvm 4. Si Vis Pacem … 5. … Para Bellum 6. L’Addio Del Primo Re 7. Il Sangue Dei Vinti 8. Feralia 9. Assedio Di Veio CCCXCVI