Sargeist: Unbound

Na bijna twintig jaar is het Finse Sargeist eindelijk aan haar vijfde full album toe. ‘Unbound’ is een logisch vervolg op ‘Let The Devil In’ en ‘Feeding The Crawling Shadows’: tien volle tracks met rechttoe rechtaan black metal en her en der een hint van DSBM. Vooral de tweede helft van het album met ‘Hunting Eyes’, ‘Unbound’, ‘Blessing Of The Fire-Bearer’ en ‘Wake Of The Compassionate’ zijn hoogvliegers voor fans van donker atmosferisch werk à la Totalselfhatred. Sloom, subtiel, met een gestaag ritme en een hoog gehalte aan melancholie … Helemaal hetzelfde is het natuurlijk – gelukkig – niet, maar het dweept zeker met dat deprimerend Finse sausje. Kenmerkend is vooral het veelvuldig gebruik van dissonante en hoge gitaren, die het geheel met een duistere atmosfeer doordrenken. Anderzijds zit er ook heel wat leven in de ‘Unbound’-brouwerij, met up-tempo partijen, catchy riffs en groovy breaks. ‘Death’s Empath’, ‘Hunting Eyes’ en ‘Her Mouth Is An Open Grave’ zijn mooie voorbeelden hiervan. Afsluiter ‘Grail Of The Pilgrim’ heeft zelfs een episch nostalgisch kantje. Echt origineel is het allemaal niet, maar het klinkt wel lekker en het is wat we ervan verwachten. Dus zeker een aanrader voor fans van Totalselfhatred, Mgla en meer van dat soort ongein!

Sam Bruynooghe (78)

W.T.C. Productions

Tracklist: 1. Psychosis Incarnate 2. To Wander The Night’s Eternal Path 3. The Bosom Of Wisdom And Madness 4. Death’s Empath 5. Hunting Eyes 6. Her Mouth Is An Open Grave 7. Unbound 8. Blessing Of The Fire-Bearer 9. Wake Of The Compassionate 10. Grail Of The Pilgrim