Northward: Northward

Northward is een gelegenheidssamenwerking tussen Nightwish zangeres Floor Jansen en Pagan’s Mind gitarist Jorn Viggo Lofstad. Het album wed geschreven in 2008 en om redenen van tijdsgebrek pas opgenomen in 2017 met producer Jacob Hansen, bekend van Volbeat, aan de knopjes. Nu is er wel dus blijkbaar tijd en ruimte om het album uit te brengen en te promoten. Toch maar een vreemd gegeven vind ik persoonlijk. Goed, laat ons oordelen op basis van wat er voorgeschoteld wordt. Openingsnummer ‘While Love Died’ glijdt voorbij zonder te plakken. Prima rock, maar precies toch al eens gehoord. ‘Get What You Give’: hetzelfde gevoel. Productie is in orde: zanglijnen niets op aan te merken, maar het radiovriendelijke rockgebeuren klinkt absoluut niet nieuw, origineel of boven de middelmaat uitstijgend. ‘Drifting Islands’ is een duet met zus Irene Jansen. Lang geleden dat we haar nog eens bezig hoorden. Verder is ‘Drifting Islands’ het beste nummer voorlopig. ‘Paragon’ is een nummer om snel te vergeten. ‘Let Me Out’ valt in de categorie “OK” onder te brengen. ‘Big Boy’ is een scheurende metal track. ‘Bridle Passion’ is zeemzoeterig gekweel van zeer middelmatig niveau. ‘I Need’ rockt dan weer lekker. Het gelijknamige ‘Northward’ valt ook nog mee. Het verdict is dan ook een beetje dunnetjes: begrijpelijk waarom dit nu pas het daglicht ziet. Niemand zit hierop te wachten. Spijtig voor die enkele nummers die wel de moeite zijn. Wachten tot de uitverkoop zijn werk doet zeker. Voorlopig is er veel beters te krijgen bij de muziek-dealer.

Frederik Blieck (65)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. While Love Died 2. Get What You Give 3. Storm In A Glass 4. Drifting Islands 5. Paragon 6. Let Me Out 7. Big Boy 8. Time bomb 9. Bridle Passion 10. I Need 11. Northward