Blackdraft: The Quest

‘The Quest’ is het tweede album van Blackdraft, een Duits vijftal uit de buurt van Hamburg, dat in zijn repetitielokaal een duidelijk zichtbare “to do-lijst heeft” opgehangen en waar ze nu al een paar doelen hebben kunnen doorstrepen. Een daarvan was een label vinden die hun album internationaal kon promoten en met het Deense Mighty Music hebben ze deze doelstelling alvast bereikt. Het vijftal – Julia Dorothee Wallenius (vocals), Karsten Wallenius (gitaar, growls), Fabian Adler (gitaar), Tomasz Kolonko (bass) en Jan-Hendrik Köbel (drums) – brengt een mix van dark rock en alternative rock. Het debuutalbum, ‘Recipe Of Pain’, werd in 2016 in eigen beheer uitgebracht, zodat ‘The Quest’ duidelijk een stap vooruit is. Dat het album ook een conceptalbum is geworden, bewijst dat het vijftal daadwerkelijk een muzikale carrière wil uitbouwen. Voor dit album, waar een aantal korte instrumentale stukken inzitten die de overgang van de verschillende fases in de reis van Runa Ágústsson weergeven (het concept), werd ook een beroep gedaan op Niels Löffler (keyboards, Orden Ogan). Echt vernieuwend of muzikaal buiten de lijntjes kleuren doet het kwintet niet en zo levert dit een niet echt spectaculair album op, al mogen de melodieuze gitaarsolo’s die in elk nummer langskomen duidelijk gehoord worden. Bass en drums beperken zich vooral om een stevige en solide basis af te leveren, terwijl de riffs krachtig gehouden worden. Ook vocaal kan het er allemaal mee door: de stem van Julia klinkt krachtig en doet me vaak denken aan die van Lzzy Hale (Halestorm). De mannelijke growls zorgen voor extra accenten en creëren zo een een contrast met de stem van Julia. Op fouten kan je het gezelschap niet betrappen, het zal enkel van je eigen gevoel en je muzikale smaak afhangen of je dit al dan niet aan je collectie toevoegt. Dit is meteen een aangename kennismaking geworden met Blackdraft, maar om de band nu meteen tot “the next big thing” uit te roepen … daarvoor zal de band toch nog wat extra jaartjes moeten groeien en, vooral, met straffer materiaal naar buiten komen.

Luc Ghyselen (72)

Mighty Music PMZ 284

Tracklist: 1.Formáli 2. Chapter 01 The Calling 3. Chapter 02 The Struggle 4. Vakna 5. Chapter 03 Motivation 6. Chapter 04 Capsule 7.Chapter 05 Out To The Open Sea 8. Chapter 06 Leap In The Dark 9. Uppgötva 10. Chapter 07 Discover Beauty
 11. Logn Fyrir Storminn
 12. Chapter 08 Graveyard
 13. Chapter 09 Blackdraft
 14. Chapter 10 Fight
 15. Chapter 11 Death