Purser Deverill: Square One

‘Square One’ is het debuutalbum van twee heren die elkaar meer dan dertig jaar terug voor het eerst leerden kennen. Jon Deverill was de vocalist die o.a. ‘Spellbound’ (1981) van Tygers Of Tang voorzag van de superbe vocalen. Fred Purser kwam bij deze band als vervanger van John Sykes en is te horen als gitarist op ‘The Cage’ (1982). Samen werkten de heren rustig aan deze ‘Square One’ waarvan een pak nummers reeds meer dan dertig jaar geleden werden geschreven. ‘Square One’ telt tien nummers. Inspiratie vonden de heren bij bands die een grote invloed hadden op hun muzikale visie: Yes, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen. Helaas, hoe goed Purser Deverill het ook menen, ze bereiken nergens ook maar het niveau van deze illustere voorbeelden. Heel sporadisch hoor je inderdaad goede momenten langskomen, maar geen van de nummers kan echt overtuigen. Muzikaal klinkt het geheel rustig en kan ik het best omschrijven als een nog meer pop gericht Asia. Vocaal haalt Jon nergens het niveau dat hij bij Tygers Of Pan Tang haalde en al zeker niet het niveau van de illustere vocalisten uit de eerder opgesomde bands. We kunnen dan ook stellen dat ‘Square One’ van Purser Deverill helemaal niet brengt wat we er van hebben verwacht. Dit is naar onze smaak veel te rustige mainstream pop met wat rockinvloeden.

Luc Ghyselen (60)

Mighty Music PMZ 278

Tracklist: 1. Square One 2. Hypnotise 3. Travel The World 4. Beat Them Join Them 5. Make It True 6. With You 7. Factor X 8. Captured In Freefall – Lost In Space 9. Darkest Cloud 10. Apocalypse Then