Nochnoy Dozor: Nochnoy Dozor

Ze maken het een mens niet makkelijk met zo’n naam. Nochnoy Dozor is een jonge band uit Griekenland met twee zangeressen: Lina en Revekka. Één van de twee zingt in elk geval zoals Neneh Cherry, een beter compliment kan ik ze niet geven. De hoes verraadt nochtans donkere muziek zoals labelgenoten Eye Of Nix. Maar het gelijknamige debuut opent rustig met het jazzy ambientachtige ‘Black Hand’. Nochnoy Dozor is op het eerste gehoor meer trip hop dan rock of metal. Heeft Prophecy de nieuwe Massive Attack getekend? Tweede nummer, ‘Stains’ is meer een ambient poppy nummer. ‘Closer’ opent als een dreigende rocker in de stijl van Steak Number Eight maar laat zich door de vocalen toch enigszins temmen. Opmerkelijk hoe drie nummers met drie verschillende stijlen kunnen klinken als één en dezelfde band, daarbij sterk geholpen door het vocale werk. ‘Sick Home’ klinkt als iets dat ik al eerder hoorde, maar niet kan plaatsen. Wat His Name is Alive was voor 4AD, is Nochnoy Dozor voor Prophecy. Prophecy heeft echt een neus voor buitengewone buitenbeentjes: Camerate Medialonese, 1476, Hekate, Neun Welten, Le Mystère des Voix Bulgares, Amber Asylum, The Moon and The Night Spirit, etc. ‘Sick Home’ is een parel van een nummer. ‘All mine’ is het mooiste voorbeeld van hoe de twee vocalen complementair werken, alsof de tweede vocals een perfecte brug slaan naar de instrumenten, al is het nummer even snel voorbij als het gestart is. ‘Ben-Hur’ luidt het einde van het album in. Precies zoals in een toneelstuk vaak de catharsis op het einde komt, klinkt ‘Ben-Hur’ eventjes als een nummer waar de protagonist in het reine gekomen is met zichzelf, tot de invallende gitaren iets anders laten vermoeden. En opnieuw, wat een parel van een song. Niet te geloven dat je in zes nummers zoveel lagen, zoveel variatie, zoveel suspense kan steken. Machtige vocalen ook. Buitengewoon sterk. Kippenvel krijg ik ervan. De tranen in de ogen. Echt waar. Ik weet dat wij Belgen dwepen met ons eigenste Steak Number Eight, Amen-Ra, en Thurisaz, maar dit is toch nog een paar niveaus hoger. Misschien net omdat ze in Griekenland wat meer on the edge leven dat we verwend worden met dergelijke bands. Wie zal het zeggen?

Frederik Blieck (94)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Black Hand 2. Stains 3. Closer 4. Home Sick Home 5. All Mine 6. Ben-Hur