Eye Of Nix: Black Somnia (ep)

Eye Of Nix is geen band voor gevoelige zieltjes. Hun geluid is dat van wanhoop gekoppeld aan post-black metal / noise rock. De hoes van ‘Black Somnia’: daar ga je ook al niet vrolijk van worden. Maar ‘Black Somnia’ is een schitterende ep geworden met zes nummers. Opener ‘Wound And Scar’ is een muilpeer van formaat. Als je zangeres Joy Von Spain bezig hoort dan denk je spontaan aan wat ze dit meisje hebben aangedaan. Haar naam was misschien beter Joy Von Pain geweest. Op ‘Fear’s Ascent’ klinkt Joy al wat vrolijker, relatief gezien dan. Soit, de muziek is adembenemend (en je moet heus geen astmalijder zijn). Ik geef toe dat dit niet voor iedereen is maar enkel voor diegenen die met een open geest naar muziek luisteren. Ik geef toe dat het niet gemakkelijk is om in te komen in een mix van noise met black metal, maar zij die de moeite doen zullen beloond worden. Dat geldt trouwens voor de meeste Prophecy releases, als je het mij vraagt hét label van de laatste jaren qua vernieuwing. ‘A Curse’ dan. Een bizarre intro voorspelt niet veel goeds, gevolgd door een tribale drum en Joy’s bezwerende vocals. Alle Halloween gekte op een hoop, dit is pas Halloween, de rest is gewoon amusement voor de simpelen van geest. Ik denk dat als je ‘The Curse’ hoort in een heksenkring met een herfstvuur erbij dat je dan een zeker ongemakkelijk gevoel bekruipt. De sound doet denken aan Bauhaus, Siouxsie, Christian Death, enz. Wat een nummer zeg. Dit is gewoon de soundtrack van een duivelsuitdrijving. Schitterend! ‘Lull’ dan opent met een triestig gitaarlijntje gevolgd door Joy’s weeklacht. Haar stem doet denken aan Nico, die van de Velvet Underground. Haar weeklacht wordt plots onderbroken door de gitaren die dreigend invallen. Wederom creatieve genialiteit ten top in dit nummer. ‘Toll On’ vervolgens. Wow, magistrale intro gevolgd door Joy die opnieuw de pannen van het dak huilt, waarna de gitaren geleidelijk aan invallen. Het nummer bouwt op en valt dan weer stil om met dezelfde intro herop te bouwen. Vanaf de tweede helft van het nummer wordt het echt een rollercoaster van drums en gitaren. ‘Hideous Visage’ mag het album afsluiten. Precies Sonic Youth uit zijn begindagen zoals het nummer uitrolt en dan plots bruusk eindigt en herstart in een compleet andere vorm. Grote klasse. Het is ook het langste nummer van het album en eindigt in complete georkestreerde waanzin. Eye Of Nix heeft zich met ‘Black Somnia’ op de kaart gezet zoals weinig groepen dit doen met een debuut.

Frederik Blieck (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Wound & Scar 2. Fear’s Ascent 3. A Curse 4. Lull 5. Toll On 6. A Hideous Visage