Once: After Earth

Once uit Duitsland is toe aan haar eerste release via het charmante Pride & Joy Music, label van Alcyona, Almah, Dead of Night, Last Days of Eden, Rexoria, etc. Once bestaat uit Alexander Hey (drums), Marco Paulzen (gitaren, zang) en boegbeelden Frank Wypchol (keyboards) en Alina Lesnik (zang). In 2015 brachten ze hun eerste demo uit met drie nummers. Once staat voor regelrechte symfonische female fronted metal. Het album bevat tien nummers, abstractie makend van een intro, outro en tussenstuk. Shir-Ran Yinon ondersteund de band op een drietal nummers van gepaste viool-arrangementen. Verder kunnen we eigenlijk kort zijn over ‘After Earth’. Dit is voer voor de fans van Nightwish. Dit is dan ook meteen de grootste tekortkoming. Hoeveel dergelijke bands hebben we al niet de revue zien passeren? M.a.w. de lat ligt zeer hoog voor dergelijke bands aangezien velen het gevoel hebben dat het genre al een aantal jaar uitgemolken is. Dit klopt ook enigszins, vooral te wijten aan de hoeveelheid klonen die de middelmaat niet overstijgen. Ik vrees dat Once met hetzelfde brandmerk zal geijkt worden. Persoonlijk vind ik het best een OK album, al geef ik toe dat ik alles al wel eens gehoord heb. De nadruk ligt echt wel op het symfonische. Once krijgt me niet warm en niet koud (daar zorgen de winterse bacteriën wel voor momenteel). Niettemin ga ik me ‘After Earth’ aanschaffen aangezien de kwaliteit volstaat op basis van wat ik hoor voor mij.

Frederik Blieck (74)

Pride & Joy Music

Tracklist: 1. Act I (Overture) 2. Awake 3. My Masterpiece 4. The Allure 5. Distorted Smiles 6. The Hour Of Eden’s Fall 7. Act II (Intermezzo) 8. My Fairytale 9. Phenomena 10. The Sins Of Saints 11. Insane Schemes Of Sanity 12. The Final Stage 13. Epilogue (A Memento Of Our Hiraeth)