Subsignal, 18 april 2024.

Subsignal, Powerized @ Hell, Diest.

Op een druilerige donderdag avond afgezakt naar Hell in Diest, voor een avondje onvervalste progrock. Een genre dat toch niet zo populair is zoals ik aanvankelijk dacht. Slechts een twintigtal bezoekers telde ik bij benadering… een zeer jammere zaak. En dat terwijl Subsignal toch een gevestigde waarde is in de progwereld, denken wij dan toch.

*Foto’s: Powerized*

Powerized uit de buurt van het Nederlandse Bread had de eer om de avond te openen. Ik had nog nooit gehoord van deze band, en ik had ze van tevoren ook niet opgezocht op het wereldwijde web. Niet echt een band die je in Hell zou verwachten. Beetje lichte pop / rock wat in zijn genre misschien wel gesmaakt wordt, maar voor mij is het zoals pindakaas: ik lust het niet. Het leek ook alsof de jongens net op tijd arriveerden en rechtstreeks van hun werk kwamen, en geen tijd hadden om even hun schilderskledij om te wisselen. Sommige bands werken soms te hard aan hun podium outfit.

*Foto’s: Subsignal*

Het Duitse Subsignal dan, wat een genot! Gelukkig was het geluid beter nu, en was het volop genieten van het uitgebreide oeuvre dat de band bij elkaar gepend heeft. Een mooi overzicht van hun discografie – als we het goed hebben, telt die discografie zes full-albums sinds de opstart in 2007 – werd ons deel. Het spelplezier spatte van de band af, zij lieten het niet aan hun hart komen dat er slechts een handjevol mensen aanwezig waren. Subsignal is ontstaan uit de assen van het legendarische Sieges Even, en ook uit die periode werd ons een track aangeboden. De band bestaat stuk voor stuk uit top muzikanten, aangevoerd door een frontman die beschikt over een uiterst krachtige stem. Toch al bij al een bevredigende avond, dankzij de knappe set van Subsignal.

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.