Syk: eartHFlesh

Het Italiaanse Syk timmert reeds een tiental jaar aan zijn muzikale carri√®re meer bleef al die tijd door de mazen van het net doorglippen bij MUSIKA. Tot nu dus. Syk werd in 2013 opgestart door Stefano Ferrian en Federico De Bernardi di Valserra nadat hun vorige band / project, .psychofagist, het voor bekeken hield. In de persoon van Dalila Kayros vonden de heren hun perfecte vocaliste en een debuutalbum liet niet lang op zich wachten. De band wordt opgemerkt door niemand minder dan Philip H Anselmo die hen tekent bij Housecore Records waar nog twee album volgen. We zijn ondertussen aangeland in 2022 en de line-up werd ondertussen al een aantal keer stevig veranderd. Voor deze ‘eartHFlesh’, het vierde full-album voor Syk bestaat de band uit Stefano Ferrian (gitaar, vocals), Marcello Cravini (gitaar), Alan La Roca (bass) en Federico Leone (drums), al hoor je de stem van Dalila Kayros nog in een viertal tracks kortstondig opduiken. Op ‘eartHFlesh’ vind je acht tracks die een mix vormen van progressive en technical extreme metal (een mix van death metal en black metal) waar het kunnen van de band mooi ge√ętaleerd wordt in krachtig uit de speakers knallende tracks waarin we tal van wendingen op gebied van tempo, ritme, kracht en snelheid te horen krijgen. Geen van de tracks steekt er ons inziens boven uit, maar er is ook geen track die door de mand valt. Wel is het zo, dat je meerdere luisterbeurten nodig hebt om het geheel compleet te doorgronden. We hebben dit nieuwe werkstuk nu al een aantal draaibeurten gegund en blijven nog steeds nieuwe accenten horen, althans dat is wat we denken. In ieder geval zorgen de acht tracks voor ene heel intense en beklijvende luisterervaring die liefhebbers van het (sub)genre een hele tijd zoet zullen houden. Naast het technische kunnen vergeet het kwartet zeker niet om hier voor een grote dosis kracht en agressie te zorgen die ze af en toe in een duister en kil badje drenken. Het is niet zo dat we elk idee van de band even hoog inschatten of even knap vinden, maar we moeten wel toegeven dat we ons absoluut niet vervelen terwijl we deze ‘eartHFlesh’ voor de zoveelste keer beluisteren. Ons waarderingscijfer zal waarschijnlijk binnen een paar extra maanden hoger liggen, want deze ‘eartHFlesh’ heeft, denken we toch, nog steeds niet al zijn geheimen prijs gegeven.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. I Am The Beast 2. Where I Am Going There Is No Light 3. I’ll Haunt You In Your Dreams 4. eartHFlesh 5. The Sermon 6. The Cross 7. For To Themselves I Left Them 8. The Passing