Trolls & Légendes, dag 3, 31 maart 2024.

The O’Reillys And The Paddyhats, Eivør, Plantec, Eihwar, Blóð Dýr @ Lotto Expo, Mons (Bergen).

Derde en laatste avond van het Trolls & Légendes evenement in het Waalse Mons. Omdat we toch ook graag wat kuieren tussen de vele standjes waar boeken, tekenverhalen, kledij, sieraden, spelletjes, sculpturen, enzovoort te koop worden aangeboden – het is immers een echt fantasy evenement waar zowat een vijfde van de bezoekers verkleed is – waren we er op zondag iets vroeger bij. Vooral ook omdat we een stukje van de set van Blóð Dýr wilden meepikken die in de late namiddag geprogrammeerd stonden in de tent op het grote terrein.

*Foto’s: Blóð Dýr*

We leerden deze Franse band vooral kennen op de meest recente editie van Cernunnos Pagan Fest en hun sound – een stevige mix van folk, pagan en neo folk. Vooral de donkere klankkleur die de band weet neer te zetten, spreekt ons enorm aan. Blóð Dýr haalt, zeker op tekstueel vlak, vooral inspiratie uit de talrijke Noordse Mythen en sagen. Het halfuurtje dat we de band nu aan het werk zien / horen vliegt zo voorbij en laat opnieuw een stevige indruk op ons na.

*Foto’s: Eihwar*

Het Franse Eihwar bouwt sinds de opstart in 2023 razendsnel een enorme reputatie op. Het tweetal – een vocaliste / danseres / percussioniste die gekleed is als een soort priesteres / sjamaan / Viking schildmaagd, en een als ridder geklede man die instaat voor elektronische percussie en een pak andere elektronica – zorgt hier voor een heel intens en beklijvend geheel die vooral gestoeld is op ritmische klanken waar we de termen sjamanisme, dark neo folk en / of Nordic neo folk durven op kleven. De dame in kwestie gebruikt het volledige podium, terwijl “de ridder” er statisch bij staat. Het geheel zorgt voor een opzwepend en het publiek geniet met volle tuigen. Wij zijn iets minder overtuigd door het feit dat we, na verloop van tijd, toch veelal hetzelfde ritme meekrijgen, terwijl de elektronica liever hadden vervangen door “echte” instrumenten. Toch zullen we Eihwar zeker en vast in het oog houden.

*Foto’s: Plantec*

Bretoense folk met een stevige scheut elektronica: dat is wat we krijgen van de broertjes Yannick (gitaar) en Odran (Shehnai (een soort klarinet) en bombarde (een soort schalmei) Plantec. Het Franse Plantec wordt tegenwoordig aangevuld met DjiBriL die voor de keyboards en de nodige elektronica tekent. Het drietal zorgt zodoende voor een opzwepende instrumentale sound waar elektronica en folk elkaar vinden en die door enorm veel mensen in de zaal wordt gesmaakt. Vooral ook omdat men er lustig een aantal specifieke volksdansen op kan gaan dansen zoals onder andere een polka, an dro, hanter dro, gigue. Ons doet het weinig – we zijn geen fan van elektronica – maar het publiek geniet en velen dansen maar al te graag op de muziek die Plantec neer zet. “Mission accomplished” durven we dan ook stellen voor Plantec.

*Foto’s: Eivør*

Waar we vooraf enorm naar uitkeken was de set van Eivør. Deze singer / songwriter uit de Faeröer Eilanden beschikt immers over een schitterende stem waarmee ze vele kanten op kan. Ze kan heel folky uit de hoek komen, om niet te zeggen richting pagan. Maar ook in pop en rock kringen wordt haar talent naar waarde geschat. Wij bleven eerlijk gezegd toch grotendeels op onze honger zitten, terwijl het publiek wel overstag gaat op de mix van rock, pop en wat folk die de dame neer zet. Begrijp ons niet verkeerd: Eivør beschikt over een werkelijk schitterend stem waarmee ze ons moeiteloos kan betoveren, maar de sound die ze hier neer zet neigt te veel richting pop om ons compleet te overdonderen. Opnieuw zien we een pak keyboards en elektronica op het podium staan en ook dat vinden we een stuk minder naar onze smaak. Kortom, we hadden er veel meer van verwacht, ook al omdat de folky / pagan klanken die Eivør ook zo wondermooi kan neerzetten hier toch grotendeels achterweg blijven. Spijtig voor ons, al zullen er velen zijn die het niet eens zijn met onze zienswijze.

*Foto’s: The O’Reillys And The Paddyhats*

Het Duitse The O’Reillys And The Paddyhats zet de zaal voor de laatste maal in vuur en vlam met hun enorm geslaagde mix van Irish folk en punk rock. Denk aan Dropkick Murphys en dergelijke bij dit gezelschap dat enorm gedreven en energiek uit de hoek komt. Het enthousiasme op het podium en de aanstekelijke sound – dit keer wel met authentieke instrumenten als akoestische gitaar, mandoline, viool en accordeon – zorgen voor een heel krachtig geluid. Dat zorgt er dan weer voor dat het publiek andermaal massaal uit de bol gaat en zodoende ook nog de laatste restjes energie opdoet. Er wordt meegebruld, gezongen, wild in het rond gedanst, … kortom The O’Reillys And The Paddyhats sluiten deze editie van Trolls & Légendes op een heel uitbundige en feestelijke manier af.

Wij, van MUSIKA, hebben drie avonden / dagen lang genoten van de fantastische sfeer die er op dit festival aanwezig is, hebben onze ogen uitgekeken bij de talrijke schitterende kostuums die de ganse dag doorheen het evenement floreren, en werden een aantal keer echt overdonderd door het enthousiasme en de sfeer die sommige bands weten neer te zetten zodat een kolkende menigte ontstaat. Met andere woorden: Trolls & Légendes is een absoluut top evenement voor elkeen die van fantasy houdt en die folk, pagan, neo folk en dergelijke, in tal van verschillende vormen, een warm hart toedraagt.

Met dank aan Laurent en het complete team van Trolls & Légendes.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.