Deliria: Phantasm

Het tweede full-album van het Amerikaanse Deliria is, als je het ons vraagt, een schot in de roos, zeker als je fan bent van post black metal met af en toe een wat atmosferisch randje. De band werd in 2017 opgestart naar de muzikale ideeën van gitarist David Scanlon die al heel vlug vervoegd werd door vocalist Adam Rupp die ook instaat voor de teksten. Met drummer Jared Klein werd al meteen een eerste full-album opgenomen en op de markt gebracht: ‘Nausea’. We schrijven nog steeds 2017. Daar Deliria het album ook live wil gaan promoten wordt de line-up uitgebreid met Jade Ordonez (bass) en Brent Rockwell (gitaar), al stapt Jared Klein al meteen op en wordt hij vervangen door Nick Loiacono. Ook die laatste houdt het niet zo lang vol, want sinds 2020 wordt Andrew Baird als drummer voorgesteld. Meteen ook het jaar waarin men aan de opnames begint te werken wat uiteindelijke dit ‘Phantasm’ zal worden. We krijgen op dit tweede album acht knap opgebouwde tracks te horen die rustiger momenten kent, maar evengoed heel furieuze uitbarstingen met alle verschillende graduaties op gebied van kracht en geweld er tussen in. Zo ontstaat een heel knap geheel dat geen milliseconde verveelt en ons vanaf de eerste tonen van opener ‘Smoke & Mirrors’ weet te boeien tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘Oblivion’. Vooral het feit dat het kwintet zo varieert in tempo, ritme en kracht spreekt ons enorm aan. Voeg daar dan een heel knap stemgeluide aan toe, althans naar onze maatstaf, en je begrijpt dat we echt wel vallen voor het totaal geluid dat Deliria hier weet neer te zetten. We vragen ons wel stilletjes af waarom het toch zo lang duurde vooraleer dit album op de markt werd gebracht daar het opname proces in 2022 werd beëindigd. Maar goed, dit is echt wel muggenzifterij, want het vijftal weet ons hier heel vlot te overtuigen van hun kunnen. Hebben we al vermeld dat het vijftal tussen al hun kracht en furieus zwartgeblakerd geweld ook nog de nodige melodie verwerken? Bij deze is dat dus rechtgezet. Rest ons nog te vermelde, dat Deliria, ons voorheen compleet onbekend, ons net niet van de sokken weet te blazen.

Luc Ghyselen (94)

Independent Release

Tracklist: 1. Smoke & Mirrors 2. Gemini 3. Phantasm 4. Attic 5. Reckless 6. Covenant 7. Spellcraft 8. Oblivion