Khüll: Where Shadows Rise

Het Spaanse Khüll noemen we hier een éénpersoonsproject daar dit vooral bedacht en uitgevoerd wordt door één persoon: ene Khüll zorgt hier immers voor bass, gitaar, vocals en synthesizers. Ene Syhobsh zorgt dan weer voor de drumpartijen op dit derde full-album onder de naam Khüll. Eerder werden er reeds twee full-albums op de markt gebracht. Zowel ‘Return From Exile’ als ‘Call To Arms’ werden in 2021 uitgebracht. Vorig jaar volgden dan drie tracks op de split met Criptadel en Lord Bakartia getiteld ‘Before The Fire Fades’. Muzikaal kan / kon je Khüll vlotjes in het vakje dungeon synth onderbrengen. Tot nu dan toch, want op dit zeven tracks tellende ‘Where Shadows Rise’ trekt hij dan iets meer de kaart van atmospheric black metal al kunnen we zijn originele zienswijze, dungeon synth, niet compleet uitwissen. Op dit nieuwe werkstuk probeert hij verhalen te vertellen over koninkrijken en landschappen die verloren gegaan zijn in het universum. Dat daarbij de nodige melodie en epiek aan bod komt, hoeven we u waarschijnlijk niet te vermelden. Eigenlijk allemaal ingrediënten die bij ondergetekende vlotweg in de smaak vallen. Toch klikt ‘Where Shadows Rise’ niet echt. Daarvoor zitten de vocalen veel te diep weg gebogen in de mix. Maar krijgen we een geheel dat overgoten wordt met synth geluiden die ons steevast te veel doen denken aan dungeon synth klanken, een (sub)genre waar we het zelf voor minder voor hebben. Zelfs na een paar luisterbeurten blijven we vaststellen dat onze twee gemaakte opmerkingen ons parten blijven spelen, zodat we deze ‘Where Shadows Rise’ van Khüll zeker niet als een toppertje in het aanbod beschouwen. We hadden er, eerlijk gezegd, (veel) meer van verwacht.

Luc Ghyselen (68)

Naturmacht Productions NPU 026

Tracklist: 1. Oath Of War 2. Rise Of The Dark Dragons 3. Son Of The Shadows 4. A Kingdom Hidden Behind The Sun 5. Eternal Moonlight 6. Farkeng´S Curse 7. Unholy Warrior