Exhorder: Defectum Omnium

Het uit New Orleans afkomstige Exhorder behoeft, ondanks hun vrij beperkte oeuvre, weinig inleiding. De band lag aan de wieg van de groove metal begin de jaren negentig en bracht met ‘Slaughter In The Vatican’ en ‘The Law’ twee onmiskenbare klassiekers uit. Daarna verdween de band, onder andere door vele veranderingen in line-up, uit de spotlight. In 2019 blies frontman Kyle Thomas nieuw leven in de band en bracht ‘Mourn The Southern Skies’ uit, die door de fans, alsook door MUSIKA, met open armen werd ontvangen. Met ‘Defectum Omnium’, losweg te vertalen als “het falen van alles”, wil Exhorder op datzelfde élan verder gaan. De line-up is grotendeels gelijk gebleven, met als grote nieuwkomer ex-Cannibal Corpse gitarist Pat O’ Brien die het leeuwendeel van de solo’s voor zijn rekening neemt. Met ‘Defectum Omnium’ brengt Exhorder hun inmiddels gekende combinatie van thrash en groove metal. Zoals de titel al wat aangeeft verhaalt het album zich vooral op sociale en ecologische thema’s. Zeker laatstgenoemde is vrij somber te noemen, en dat komt ook muzikaal terug. Hier en daar is zeker een invloed van doom metal, zoals op het trage, malende ‘The Tale Of Unsound Minds’ te horen. Voorts is het tempo, zeker voor wat het thrash metal luik betreft, redelijk traag te noemen. Het merendeel van de nummers bevind zich stevig in het mid-tempo vak. De nummers op zich zijn voldoende uitgewerkt en staan stevig op zichzelf, maar met een vrij lange looptijd van vierenvijftig minuten mis ik hier en daar wat variatie qua tempo. De mixing is uitgevoerd door Jens Bogren. Naast het vorige ‘Mourn The Southern Skies’ was hij ook al verantwoordelijk voor enkele albums van Kreator, Sepultura en het dit jaar uitgebrachte ‘Fall’ van Borknagar. En net als voorgaande zorgt zijn mix ook hier voor de spreekwoordelijke kers op de taart. De gitaarklank is scherp en venijnig, zonder te moeten inboeten aan body. Deze deed met met momenten denken aan Exodus’ ‘Shovel Headed Kill Machine’. Voor mij levert Exhorder hier een behoorlijk album af, waarvan zeker enkele nummers zoals ‘Wrath Of Prophecies’ en ‘Year Of The Goat’ hun plaats zullen vinden in mijn playlist.

Thomas Vervoort (78)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Wrath Of Prophecies 2. Under The Gaslight 3. Forever And Beyond Despair 4. The Tale Of Unsound Minds 5. Divide And Conquer 6. Year Of The Goat 7. Taken By Flames 8. Defectum Omnium / Stolen Hope 9. Three Stages Of Truth / Lacing The Well 10. Sedition 11. Desensitized 12. Your Six