Trolls & Légendes, dag 2, 30 maart 2024.

Percival, Sowulo, Deloraine, Prima Nocta @ Lotto Expo, Mons (Bergen).

Opnieuw kunnen we op Trolls & Légendes – een evenement waar fantasy de ganse dag centraal staat middels muziek, lectuur, spelletjes, een mooi opgezette markt mat tal van standjes met kledij, snoepjes, planten, … in en rond Lotto Expo in Mons – genieten van een avondvullend programma op muzikaal vlak. Naar gewoonte mogen opnieuw vier bands aantreden.

*Foto’s: Prima Nocta*

Het Belgische Prima Nocta mag openen, maar omdat de organisatie wat vreesde dat er weinig publiek zou zijn van bij de aanvang werd het aanvangsuur wat uitgesteld. Maar die vrees was duidelijk ongegrond, want van bij de aanvang van het concert van Prima Nocta was de zaal vol gelopen. De medieval folk / rock van het gezelschap zorgt al meteen voor een fantastische sfeer waar het publiek volledig in op gaat. Doedelzak is het voornaamste ingrediënt die perfect ondersteund wordt door drums en percussie. De sound wordt verder aangevuld met fluit, schalmei, viool en gitaar. Het speelplezier, de ambiance op het podium zorgen voor een schitterende sfeer die het publiek moeiteloos inpalmt. Vocalen zijn hier niet van doen en de bindteksten zorgen ook nog eens voor een humoristische noot. Het publiek geniet intens: er wordt op vele plaatsen gedanst en ook een polonaise doorheen de zaal ontbreekt niet. Prima Nocta bewijst hier zijn kunnen om een zaal in vuur en vlam te zetten: het dak gaat er net niet af.

*Foto’s: Deloraine*

Beter doen wordt dus heel moeilijk, maar Deloraine behoudt minstens de fantastische sfeer, terwijl een aantal dit visueel en muzikaal uiterst knap gezelschap net iets beter vinden. We krijgen van deze Tsjechische band een mix van pagan, folk en metal te horen die ze in hun eigen taal vertolken. De set opent met een soort ritueel waarbij een danseres / priesteres opkomt. Daarna neemt het gezelschap, acht personen sterk, de fakkel meteen over en zorgt voor een opzwepende en intense sound waarbij stil staan zo goed als onmogelijk blijkt te zijn. Opnieuw zien we dat ook Deloraine het publiek heel vlot mee krijgt in hun muzikaal verhaal die de band heel enthousiast en enorm energiek weet neer te zetten. Alhoewel de sound compleet anders is dan bij Prima Nocta, kunnen we ook de set van Deloraine als fantastisch bijschrijven. Wat er nog restte van het dak is er nu in ieder geval compleet af. Wat een sfeer en ambiance in die grote zaal die zo goed als compleet gevuld lijkt.

*Foto’s: Sowulo*

Nog een band waar we vooraf enorm naar uitkeken is het Nederlandse Sowulo. Dit gezelschap onder leiding van Faber Horbach zorgt voor een mix van Nordic neo folk, pagan en dark rock. We krijgen hier een heel donkere atmosferisch geheel te zien en te horen waarbij het minimale aanbod aan licht het de fotografen extra moeilijk maakt om goede foto’s te schieten. Het draagt wel bij de de intense sfeer setting die de band weet te creëren. Toch hebben we de indruk dat we al betere sets hebben gezien van Sowulo. Dat we niet de enigen zijn die Sowulo een stuk minder weten te smaken zien we aan het grote aantal muziek liefhebbers die buiten staan of in de zich in de gangen ophouden. Toch heeft ook Sowulo zijn fans, want ook nu zijn er natuurlijk een groot aantal die intens genieten van de sound van de band, maar daar die minder opzwepend of vrolijk is, zorgt dit uiteraard voor een compleet andere sfeer.

*Foto’s: Percival*

Met afsluiter Percival krijgen we een band te horen die we nu pas écht ontdekken. Dit Poolse gezelschap zorgt voor hun versie van Slavic folk. We zien vijf muzikanten met traditionele instrumenten op een stoel zitten. Ze zorgen ook voor de vocale inbreng, terwijl een drummer, die mooi vooraan het podium opgesteld zit voor de nodige ritmiek en kracht zorgt. We gaan eerlijk zijn: het is ons toch te statisch, ondanks het feit dat we de muziek wel weten te waarderen en dat er een aantal danseressen voor wat extra visuele aspecten zorgt. Het is ons te rustig, te strak gebracht om ons over de streep te trekken. We denken dat Percival beter tot zijn recht zou komen in een intieme sfeer van een kleine club dan op een groot podium als dit op Trolls & Légendes.

Met dank aan Laurent en het complete team van Trolls & Légendes.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.