Winterborn: Break Another Day

Wat voor Winterborn begon als een sprookje, doofde al vrij snel, maar … de band wil van geen opgeven weten en komt nu aan met een nieuw album. Winterborn werd immers in het Finse Kokkola, Keski-Pohjanmaa in 2004 opgestart. Hun visie op melodic heavy / power metal brachten ze voor het eerst naar buiten in 2006 met het full-album ‘Cold Reality’. De pers en een pak fans stonden op de banken en verkondigden dat Winterborn wel eens “the next very big thing” zou worden. Opvolger ‘Farewell To Saints’ (2008) kreeg al even mooie, om niet te zeggen “nog betere”, kritieken in de pers, maar die verwachte doorbraak kwam er niet. Strubbelingen met de line-up zorgden er daarna voor dat Winterborn uit het gezicht verdween. En je weet het, heel zeker in de muziekwereld, “uit het oog is uit het hart”. Met ‘break Another Day’ is het gezelschap – Teemu Koskela (vocals), Pasi Vapola (gitaar, backing vocals), Antti Hokkala (gitaar, backing vocals), Pasi Kauppinen (bass, backing vocals), Lauri Bexar (drums) en Jukka Hänninen (keyboards, backing vocals) – er eindelijk terug met zijn derde full-album. Wel moeten we melden dat het eigenlijk Henrik Klingenberg is die je hoort aan de keyboards, maar of dit werkelijk een wereld van verschil uitmaakt laten we hier wijselijk in het midden. Wat we wel allemaal zeker zijn, is het feit dat ‘Break Another Day’ elf tracks telt die stuk voor stuk knap worden opgebouwd en kracht aan melodie koppelen. Vanaf opener ‘Another Sleepless Night’ weet Winterborn ons te boeien met knappe songs die krachtig klinken en een heel pak melodie meekrijgen. Bass en drums zorgen voor de stevige en toch soepele basis en zeker de basslijnen komen soms eens mee gluren naar de spotlight. Voeg daar dan een mooi framewerk aan toe waar gitaren en keyboards elkaar blindelings in vinden en je verkrijgt mooi opgebouwde nummers. Als je dan nog over een krachtige, melodieuze stem kan beschikken, zit je meteen goed. En ook dat is hier dik in orde. Als die dan ook nog af en toe mooi ondersteund wordt door koorzang, krijg je van ons een extra puntje aangerekend. Als supplement worden we hier dan nog verwend met mooie gitaarsolo’s, terwijl ook de keys af en toe volledig in de spotlight komen te staan. Check daarvoor maar eens ‘Into The Shades Of Grey’. Daar we hier te maken hebben met een Finse band, lagen onze verwachtingen qua niveau al vrij hoog, maar Winterborn lost die verwachtingen moeiteloos in en het is echt waar genieten geblazen tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Through Different Eyes’. Durven we dit werk naast bijvoorbeeld albums van Sonata Arctica plaatsen? Eigenlijk wel al kan je zeker het stem timbre van Teemu absoluut niet vergelijken met dat van Tony. Maar net als bij deze landgenoten van Winterborn klopt het plaatje hier volkomen. Mogen we dan ook stellen “Welcome back, Winterborn”? Of … Krijgt het muzikale sprookje ook een happy end?

Luc Ghyselen (90)

RFL Entertainment

Tracklist: 1. Another Sleepless Night 2. Satellite 3. On The Greatest Day 4. For The First Time Ever 5. Winterborn 6. Washed Away By Tide 7. Now Or Never 8. Into The Shades Of Gray 9. Moon From The Sky 10. Silver Dreams 11. Through Different Eyes