Trolls & Légendes, dag 1, 29 maart 2024.

Korpiklaani, Blackbriar, Aktarum, Dalriada @ Lotto Expo, Mons (Bergen).

Het evenement Trolls & Légendes is veel meer, en dan ook heel veel meer, dan enkel de avond vullende concerten, waar wij van MUSIKA op focussen. Maar op vrijdagavond begint het wel met concerten. De bands die men er geprogrammeerd kan je meestal in het vakjes folk metal, pagan, neo folk en dergelijke onder brengen. Op vrijdag 29 maart was het weer zover: een nieuwe editie van Trolls & Légendes. We lieten ons gewillig meevoeren met de vier bands die er op het programma stonden.

*Foto’s: Dalriada*

Het Hongaarse Dalriada mag openen. Deze band werd reeds in 1998 opgestart als Echo Of Dalriada. Pas eind 2006 werd de naam afgekort tot het huidige Dalriada. Wij, van MUSIKA, zagen het gezelschap al een paar keer eerder aan het werk tijdens een live concert. Het viel ons nu op dat de folk metal van het gezelschap een stuk krachtiger klinkt dan wat we eerder hadden gehoord. Het leunt meer aan bij metal, maar de folk ingrediënten zijn nog steeds aanwezig. We denken zelfs dat we voor het eerst, af en toe, ook wat grunts horen van vocaliste Laura Binder. Het zorgt in ieder geval voor een heel aangename sound waar opzwepende folk melodieën en stevige metal uithalen samen smelten tot een volwaardig geheel. Het vijftal – de bassist was ziek achterbleven in het thuisland – zorgt voor heel wat enthousiasme op het podium en dat slaat dan ook moeiteloos over op het publiek. Er ontstaat zelfs een vrij lange polonaise met heel enthousiaste mensen naar het einde van de set toe.

*Foto’s: Aktarum*

Het Belgische Aktarum heeft een stevige aanhang in Wallonië zodat het feestje dat Dalriada al wist op te starten zo mogelijk een nog steviger en krachtiger vervolg krijgt, zonder dat de band daar heel veel moeite moet voor doen. Let wel, ook Aktarum staat heel begeesterend te musiceren. De heren zorgen voor een heel krachtige en best wel aanstekelijke mix van black metal en folk metal met teksten die het zo goed als steeds hebben over fantasy en dan vooral over trollen. Aktarum is op dit evenement dan ook wonderwel op zijn plaats. Het gezelschap heeft onder andere drie full-albums prijken in de discografie en de heren pikken daaruit de betere nummers om het publiek voor zich te winnen. Ook een compleet nieuw nummer wordt gebracht dat op een nieuw album zou moeten komen. Het enthousiasme waarmee de heren musiceren is fantastisch en ook het publiek reageert al even fantastisch. We zien een mosh pit ontstaan en een aantal crowdsurfers wagen zich naar voren. Knap, heel knap, van onze landgenoten.

*Foto’s: Blackbriar*

Daarna is het de beurt aan het Nederlandse Blackbriar, een band die, naar onze smaak, muzikaal net iets minder past in het rijtje daar dit gezelschap zich laat gelden aan de hand van een mix van gothic metal en symphonic metal. Vooral dat laatste ingrediënt is hier nadrukkelijker aanwezig. Maar ook Blackbriar zorgde voor een uitstekend en enthousiast neer gezet concert dat het publiek moeiteloos overstag deed gaan. Vooral de stem van vocaliste Zora Cock, en haar podium uitstraling, vallen ons op, zonder dat we de bijdrages van de mannelijke muzikanten willen minimaliseren. Toch hebben wij de indruk dat de band niet het volledige publiek op zijn hand heeft. Zeker naar het einde van de show van Blackbriar toe, hebben we de indruk dat een aantal aanwezigen het voor gezien heeft gehouden en buiten wat frisse lucht staat op te snuiven.

*Foto’s: Korpiklaani*

Het Finse Korpiklaani mag de eerste avond afsluiten en doet dat zoals we eigenlijk gewoon zijn van deze grootmeesters op gebied van folk metal: het publiek compleet inpalmen met hun krachtige sound die een opzwepende mix vormt van metal en folk. Voeg daar dan nog aan toe dat de band ook typische folk instrumenten als viool en accordeon gebruikt om hun sound “echt” te doen klinken en je begrijpt ons enthousiasme. Waarover de heren van Korpiklaani het hebben, weten we meestal niet, maar dat het verdomd aanstekelijk klinkt en uit nodigt tot wilde ronde dansen, daarover zijn we het alvast eens. Het enthousiasme van de band slaat dan ook moeiteloos over op het publiek dat compleet uit de bol gaat. Zodoende zorgt Korpiklaani voor een schitterende en zinderende apotheose van een uiterst geslaagde eerste avond van Troll & Légendes.

Met dank aan Laurent en het complete team van Trolls & Légendes.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.