Per Wiber: The Serpent’s Here

Per Wiberg voorstellen hoeft waarschijnlijk niet: deze Zweed speelt en heeft ook in heel wat bekende bands gespeeld zoals o.a. Opeth, Spiritual Beggars, Candlemass, Kamtchaka en is erg multi instrumentaal want de man speelt keyboards, gitaar, bass gitaar en verzorgt nu en dan de zang. Met andere woorden een cv om “U” tegen te zeggen. Naast het spelen in gerenommeerde bands maakt Per ook nu en dan tijd voor solowerk. ‘The Serpent’s Here’ is zijn nieuw solo project en het is een goede progplaat geworden. Een beetje oudere prog in een nieuw jasje, een erg gevarieerd album van up tempo prog tot zeer rustige nummers. Zeker niet te vergelijken met het steviger werk van de bands waar hij in speelt of speelde. ‘Dead Sky Lullaby’ is een heel goed, up-tempo prognummer met een erg swingende riff, wat metaalachtig klinkende zang, leuke keyboards, en technisch perfect drumwerk. Alle ingrediënten voor een goed progrock nummer zijn hier aanwezig. ‘The Serpent’s Here’ is dan weer een erg leuk ouderwets hard rock nummer met wat proginvloeden en opnieuw erg goed drumwerk. ‘Blackguards Stand Silent’ is dan weer een rustig prognummer met erg rustige zang, mooi kabbelend gitaarwerk, om dan bij wijlen iets te versnellen. ‘This House Is Someone Elses House Now’ gaat in dezelfde trend verder. Rustig dus, maar met een ietwat dreigende ondertoon, en heel wat piano getokkel. Oudere prog in een nieuw jasje, noemen we het. Het is wachten tot ‘Follow The Unkwown’ om weer wat meer up-tempo muziek te horen. Opnieuw een erg goed en pittiger nummer waar vakmanschap uit te horen valt met opnieuw erg sterke technische drumpartijen en gitaarwerk. Tja, een moeilijk album om te vatten toch. Muzikaal is dit topklasse: alle instrumenten worden met vakmanschap gespeeld en het album is erg gevarieerd. Voor fans van progressive metal zitten er te veel rustiger nummers in en mist het album in het algemeen wat pit. Fans van rustiger prog, wat meer luisterprog dus, zullen hier echter waarschijnlijk wel van smullen.

Bart Verlinde (82)

Despotz Records

Tracklist: 1. Dead Sky Lullaby 2. The Serpent’s Here 3. Blackguards Stand Silent 4. This House Is Someone Elses House Now 5. He Just Disappeared 6. Follow The Unknown 7. The Losers