Beholder: Dualisme

Beholder is een Canadees black metal gezelschap dat tegenwoordig vanuit Quebec zijn donker getinte muziek op ons afvuurt. De band werd in 2016 opgestart in Baie-Saint-Paul en zorgde eerder voor een ep, ‘Ancien Monde’ (2019), en een full-album, ‘Arcane Subreptice’ (2022). Vooral dat full-album maakte nogal wat indruk in black metal middens. Toch blijft Beholder vrij trouw aan de sound die stilletjes aan aan faam wint als “Canadaese black metal uit de Quebec scene”. Beholder kiest voor eerder rauw klinkende black metal, maar wel met de nodige melodie, die men neer zet met heel wat wisselingen in tempo, ritme en kracht. Zo creëert het kwintet – tegenwoordig zijn dat Michel Murray (drums), Pier-Luc Lavoie (gitaar), Alex Bouchard (gitaar), Kéven Tremblay (bass) en Dan Mécréant (vocals) – vrij veel variatie in dreiging, duisternis, intensiteit en kilte. Het zorgt er in ieder geval voor dat ze onze aandacht vanaf het prille begin tot en met het bittere einde van dit vijfendertig minuten durend werkstuk heel gemakkelijk kunnen vasthouden. Vele Canadese bands uit die black metal scene hanteren Franstalige teksten, en daar is Beholder geen uitzondering op. Ons maakt het eigenlijk weinig uit in welke taal men ons “toespreekt”, als het maar mooi aansluit bij de kille dreigende klanken die men produceert. Dit is hier zeker het geval en zodoende heebben wij niets te klagen. Wel moeten we stellen dat we hier weinig echte verrassingen noteren zodat we stilletjes vrezen dat ‘Dualisme’ wel eens zou kunnen verdwijnen zonder veel rimpelingen na te laten. Dat zou dan spijtig zijn, want wij horen duidelijke knappe composities en vooral veel dreigende en in duisternis gehulde kracht. Rest ons nog te melden dat de afsluiter van dit album eigenlijk wel een verrassing van formaat in houdt want ‘Credo Fractal’ is een ongeveer vijf minuten durend heel intens instrumentaal stuk waar een mysterieuze dreigende duisternis van uit gaat en waarvoor de band ene Thisquietarmy, een drone / ambient artiest uit Montréal, heeft uitgenodigd. Het nummer staat eigenlijk haaks op wat de heren van Beholder in de eerste dertig minuten van het album heeft neergezet, maar het sluit het album ook wel passend af.

Luc Ghyselen (76)

Avantgarde Music AV 505

Tracklist: 1. Le Vassal De La profanation 2. Dualisme 3. Vers Le Pandæmonium 4. Géomancie 5. Hexenaat 6. Despotisme Ecclésiastique 7. Résurgence De l’Obscurantisme 8. Credo Fractal